Επιμέλεια: Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης

Αναφορές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες κάνουν λόγο για χρήση χημικών όπλων από το Ισλαμικό Κράτος στις μάχες που λαμβάνουν χώρα στη συριακή πόλη Κομπανί.

Συγκεκριμένα, ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή Γκιουνέι Γιλντίζ ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter πως αξιωματούχος της πόλης του ανέφερε σχετικά με χρήση χημικών από το ΙΚ με αποτέλεσμα αρκετά θύματα να χάσουν την όραση τους και να παρουσιάσουν εξανθήματα στο δέρμα τους.

Ο ίδιος επεσήμανε πως δεν είναι δυνατή η ιατρική εξέταση των θυμάτων λόγω της έντασης της μάχης και έλλειψης επαρκούς εξοπλισμού, ωστόσο επικαλούμενος γιατρούς επεσήμανε πως υπάρχουν 75% πιθανότητες να είναι επίθεση με χημικά όπλα.

Οι γιατροί με τους οποίους ήρθε σε επαφή ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου εκτιμούν πως πρόκειται για επίθεση με χλώριο ή λευκό φώσφορο.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση του Ιράκ ανέφερε πως το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε στρατιωτική εγκατάσταση όπου υπάρχουν 2,500 πύραυλοι εξοπλισμένους με χημικά που χρονολογούνται από την εποχή της διακυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου το 1991 η εγκατάσταση βομβαρδίστηκε, ωστόσο τα χημικά όπλα καταστράφηκαν μονάχα εν μέρη.

Η κυβέρνηση του Ιράκ φέτος το καλοκαίρι ανέφερε σε επιστολή της προς τον ΟΗΕ πως τα εγκαταλελειμμένα όπλα περιείχαν το αέριο Σαρίν και ακόμη βρισκόταν στα ερείπια της βάσης που τώρα βρίσκεται στα χέρια των τζιχαντιστών.

Ακόμη ένα σενάριο είναι να έχουν αποσπαστεί τα χημικά όπλα από στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Συρίας που κατέλαβε το Ισλαμικό Κράτος κατά τις μάχες που δίνει εκεί.