Έκκληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Ο Μπαν «κάλεσε τις χώρες της περιοχής να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για παραγωγικές συνομιλίες» ανέφερε εκπρόσωπός του μετά τη σημερινή συνάντηση που είχε ο γγ του ΟΗΕ με τον ειδικό σύμβουλό του για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρτ Άιντε, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Όπως επισημάνθηκε, ο κ. Άιντε ενημέρωσε τον Μπαν Κι Μουν για τις «τελευταίες εξελίξεις» στην περιοχή και «ο ΓΓ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εντάσεις που έχουν προκύψει σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες και την αναστολή των διαπραγματεύσεων. Τόνισε την ανάγκη όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποκλιμακώσουν την κατάσταση, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω αστάθεια στην ήδη έκρυθμη περιοχή».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Μπαν, «ο γγ τόνισε την ανάγκη τα μέρη στην Κύπρο να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς καθυστέρηση. Επίσης, κάλεσε τις χώρες της περιοχής να συμβάλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για παραγωγικές συνομιλίες. Σημείωσε ότι, όπως και οι δύο ηγέτες δήλωσαν, οι δύο κοινότητες δεν έχουν την πολυτέλεια για να διαιωνίσουν το στάτους κβο, ιδίως υπό το φως της επιδείνωσης σε περιφερειακό πλαίσιο».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «εν όψει των επικείμενων επισκέψεων του ειδικού συμβούλου στην Κύπρο, καθώς και στην Τουρκία και στην Ελλάδα, ο γγ εξέφρασε την ελπίδα του ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα συνεργαστούν εποικοδομητικά με τον κ. Άιντε για να ξεπεραστούν σύντομα οι σημερινές δυσκολίες. Τέλος, υπενθύμισε τη δέσμευση που ανέλαβαν οι δύο ηγέτες τον Σεπτέμβριο για να επιταχύνουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

Εξάλλου ο Μπαν Κι Μουν εμφανίζεται αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί «συνολική λύση» στο Κυπριακό, όπως υποστηρίζει στην έκθεσή του προς τη Γενική Συνέλευση, στην οποία καταγράφονται όλες οι παρεμβάσεις-αποστολές του ΟΗΕ σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, περιλαμβανομένου του Κυπριακού.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ σημειώνει ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί «με την προϋπόθεση πως η υπάρχουσα πολιτική βούληση των ηγετών (στο νησί) και των κοινοτήτων τους θα επικρατήσει και πως θα υπάρξει συνεχής υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα».

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ για «να φέρει πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα μέρη και βρισκόμαστε σε στενή επαφή μαζί του.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων και απαντώντας σε επανειλημμένα ερωτήματα για τις «τουρκικές παραβιάσεις» της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και για τη δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ότι «είναι συνέχεια της εισβολής του 1974 η πράξη του Μπαρμπαρός», η κ. Ψάκι επανέλαβε ότι: 

«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τη διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση του νησιού σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του νησιού σε πετρέλαιο και αέριο, όπως και όλοι οι άλλοι φυσικοί πόροι, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Είναι σημαντικό να αποφεύγονται ενέργειες που πιθανόν να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή».