Το σκάνδαλο με τους 43 φοιτητές που έχουν εξαφανισθεί εδώ και ένα μήνα στην Ιγκουάλα, στο νότιο Μεξικό, αφού η αστυνομία τους παρέδωσε σε μια εγκληματική οργάνωση, είχε το πρώτο του πολιτικό θύμα: τον κυβερνήτη της Πολιτείας Γκερέρο, ο οποίος υπέβαλε χθες, Πέμπτη, το βράδυ την παραίτησή του.

Οι πιέσεις για την παραίτηση του Άνχελ Αγκίρε Ριβέρο δεν είχαν σταματήσει να αυξάνονται στο Μεξικό, κυρίως σε όλες τις πρόσφατες διαδηλώσεις. Ο κυβερνήτης κατηγορούνταν ότι στάθηκε ανίκανος να σταματήσει τη βία των λαθρεμπόρων ναρκωτικών στην περιοχή αυτή και κυρίως για την έλλειψη προόδου στις έρευνες για τους 43 εξαφανισμένους.

Η παραίτησή του κυβερνήτη ανακοινώθηκε την επομένη της έκδοσης από τις ομοσπονδιακές αρχές εντάλματος σύλληψης του δημάρχου της Ιγκουάλα, του Χοσέ Λουίς Αμπάρκα, επίσης εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο του PRD, επειδή θεωρήθηκε, μαζί με τη σύζυγό του, ο υποκινητής της επίθεσης που έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου εναντίον των φοιτητών. Η επίθεση αυτή είχε στοιχίσει τη ζωή σε 6 ανθρώπους, 25 είχαν τραυματισθεί, ενώ 43 εξαφανίσθηκαν και παραμένουν αγνοούμενοι μέχρι σήμερα, ένα μήνα μετά.

Το PRD, ο κύριος σχηματισμός της μεξικανικής αριστεράς, επικρίνεται επειδή είχε υποστηρίξει τόσο τον Αγκίρε όσο και τον Αμπάρκα.