Παραμένουν τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα του Καναδά, καθώς η αστυνομία επικεντρώνεται σε συνεργούς που μπορεί να είχε ο βασικός δράστης. Αστυνομικοί παραμένουν 24 ώρες το 24ωρο και επτά ημέρες την εβδομάδα έξω από το Κοινοβούλιο και την κατοικία του πρωθυπουργού.

Ποιος είναι ο δράστης

Ο Μάικλ Ζεχάφ-Μπιμπό, 32 ετών είναι σύμφωνα με την αστυνομία ως ο ένοπλος της επίθεσης στην πρωτεύουσα του Καναδά. Είχε ποινικό μητρώο με αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά και είχε υποβάλει πρόσφατα αίτηση για διαβατήριο, σχεδιάζοντας να ταξιδέψει στη Συρία αφού είχε υποβληθεί σε μια διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης, ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, η αστυνομία.

Ο Μάικλ Ζεχάφ-Μπιμπό ήταν καναδός πολίτης και ενδέχεται να είχε επίσης λιβυκή υπηκοότητα, δήλωσε ο Μπομπ Πόλσον, επίτροπος της RCMP. Πρόσθεσε πως ο ύποπτος δεν είχε φανερούς δεσμούς με έναν άλλο Καναδό ο οποίος είχε σκοτώσει ένα στρατιώτη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο Κεμπέκ.

Ο δράστης γεννημένος στο Μόντρεαλ από λίβυο πατέρα και καναδή μητέρα, είχε ζήσει στο Κάλγκαρι και το Βανκούβερ, ανακοίνωσε η αστυνομία. «Πρέπει να ερευνήσουμε και να κατανοήσουμε τη διαδικασία ριζοσπαστικοποίησής του», δήλωσε ο Πόλσον. «Δεν υπάρχει ένα μόνο δρόμος ή μια φόρμουλα προς τη ριζοσπαστικοποίηση».

Η RCMP ενημερώθηκε για το ενδιαφέρον του υπόπτου να ταξιδέψει στη Συρία όταν μίλησε με τη μητέρα του την Τετάρτη, δήλωσε ο επίτροπος. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Τετάρτη ότι πληροφορήθηκαν πως ο Ζεχάφ-Μπιμπό είχε ασπασθεί το ισλάμ, όπως και ο 25χρονος Μάρτιν Ρουλό, ο οποίος τη Δευτέρα είχε ρίξει το αυτοκίνητό του σε δύο καναδούς στρατιώτες. Αμφότεροι οι δράστες πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν.

«Δεν έχουμε πληροφορίες που να συνδέουν τις δύο επιθέσεις που έγιναν αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Πόλσον προς δημοσιογράφους στην Οτάβα, στην οποία εξακολουθούν να ισχύουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Πρόσθεσε πως η αστυνομία εξετάζει αν ο Ζεχάφ-Μπιμπό είχε υποστήριξη κατά το σχεδιασμό της επίθεσής του.