Τουλάχιστον 824.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν λόγω της αιματηρής σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή  η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Τουλάχιστον 430.000 ήταν ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων στην Ουκρανία, σύμφωνα με την UNHCR, δηλαδή 170.000 περισσότεροι σε σχέση με τις αρχές Σεπτεμβρίου.

«Με την ουκρανική κρίση να εισέρχεται στον πρώτο χειμώνα, η UNHCR δίνει μάχη με τον χρόνο για να βοηθήσει ορισμένους από τους πιο ευάλωτους εκτοπισμένους ώστε να αντιμετωπίσουν τις αναμενόμενα σκληρές καιρικές χειμερινές συνθήκες. Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στα ανατολικά και η εύλογη κατάρρευση των βασικών υπηρεσιών συνεχίζει να οδηγεί περισσότερους ανθρώπους μακριά από τα σπίτια τους», προσθέτει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Περίπου το 95% των εκτοπισμένων προέρχονται από την ανατολική Ουκρανία.

Η UNHCR ανακοίνωσε ότι η ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια είναι μεγαλύτερη γύρω από το Ντονέτσκ, το Χάρκοβο, το Κίεβο και στις περιοχές του Ντνιπροπετρόφσκ και Ζαπορίζια.

Πέραν των εκτοπισμένων εντός της Ουκρανίας, άλλοι 387.000 έχουν καταφύγει στη Ρωσία, ενώ 6.600 έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου σε χώρες της ΕΕ και 581 στη Λευκορωσία, σύμφωνα με την UNHCR.