Τηλεφωνική επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε η γερμανία καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όπου επί τάπητος τέθηκαν οι διαπραγματεύσεις για το φυσικό αέριο και οι εκλογές στην Ουκρανία.

Η Μέρκελ κάλεσε τον Πούτιν να υποστηρίξει μια ταχεία διευθέτηση της διένεξης της Μόσχας με την Ουκρανία σχετικά το φυσικό αέριο πριν έλθει ο χειμώνας.

Η Μόσχα και το Κίεβο έχουν καταλήξει σε μια καταρχήν συμφωνία για τη νέα τιμή του ρωσικού αερίου που θα πωλείται στην ουκρανική επιχείρηση ενέργειας, αλλά συνεχίζουν να διαφωνούν όσον αφορά τις ποσότητες οι οποίες θα πωλούνται από τη Ρωσία στην Ουκρανία αλλά και το ύψος των ανείσπρακτων οφειλών του Κιέβου προς τη Μόσχα.

Στην Ουκρανία διεξάγονται βουλευτικές εκλογές την Κυριακή, ενώ οι αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας έχουν ανακοινώσει ότι θα διεξαγάγουν μια χωριστή εκλογική διαδικασία την 2η Νοεμβρίου.

«Η καγκελάριος τόνισε ότι οι εκλογές στην ανατολική [Ουκρανία] πρέπει να διεξαχθούν με τρόπο σύμφωνο με την ουκρανική νομοθεσία», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της καγκελαρίας.