Από τον Δεκέμβριο ενδέχεται να αρχίσουν οι κλινικές δοκιμές των πειραματικών εμβολίων κατά του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Αυτό αποδεικνύει ότι όλα επιταχύνονται», υπογράμμισε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μαρί-Πολ Κίνι.

Στις κλινικές δοκιμές πρόκειται να λάβουν μέρος από 200.000 έως 300.000 άνθρωποι στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα. Οι δοκιμές αυτές έχουν στόχο να ελέγξουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα δύο εμβολίων που αναπτύχθηκαν πρόσφατα.

Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, μαζικοί εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν το δεύτερο μισό του 2015, για τους οποίους οι φαρμακευτικές εταιρείες σκοπεύουν να διαθέσουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις, επεσήμανε η Κίνι.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Κίνι επιβεβαίωσε ότι δύο εμβόλια έχουν περάσει στη φάση των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, ενώ πέντε ακόμη πειραματικά εμβόλια αναπτύσσονται και αναμένεται να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές τον επόμενο χρόνο.

«Πριν από το τέλος του πρώτου μισού του 2015 (...) θα μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις. Ενδέχεται να φτάνουν τις 200.000, ίσως είναι περισσότερες, ίσως είναι λιγότερες», σημείωσε η Κίνι.

Εξάλλου η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ σε ανακοίνωσή της στον ιστότοπο της οργάνωσης αναφέρει ότι θα συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ενός πειραματικού εμβολίου για τον ιό Έμπολα, σε ένδειξη συμπαράστασης στα πολλά μέλη του υγειονομικού προσωπικού που προσβλήθηκαν από τον ιό και έχασαν τη ζωή τους.

Στο μεταξύ η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ζήτησε το υγειονομικό προσωπικό να είναι το πρώτο που θα λάβει τα εμβόλια αλλά και τις πιθανές θεραπείες του ιού Έμπολα.