Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Η μάχη του Κομπάνι στη Συρία, όπου οι Κούρδοι της περιοχής μάχονται να αναχαιτίσουν τους τρομοκράτες τζιχαντιστές του ISIS, τείνει να γίνει πλέον το σύμβολο της εθνικής ολοκλήρωσης των απανταχού Κούρδων.

Δεν είναι τόσο η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους που αναδεικνύεται στην παρούσα φάση σε βασικό στόχο – κάτι τέτοιο μοιάζει πολύ δύσκολο. Ωστόσο, μία καλή αρχή θα ήταν να μπορέσουν οι Κούρδοι, ο πληθυσμός των οποίων αριθμεί περίπου 30 εκατομμύρια, διασπαρμένα σε τέσσερις χώρες (Τουρκία, Συρία, Ιράκ, Ιράν), να συνεννοηθούν και να παύσουν να έχουν εσωτερικούς ανταγωνισμούς.

Η εμφάνιση του ISIS στο Ιράκ και στη Συρία οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιδιώξουν έναν ενεργότερο ρόλο για τον κουρδικό παράγοντα ως σύμμαχό τους επί του εδάφους. Κεντρικό ρόλο στην αμερικανική στρατηγική διαδραματίζουν οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ οι οποίοι σταδιακά, από τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου το μακρινό 1991 ως και σήμερα (ιδιαίτερα δε μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003), έχουν δημιουργήσει δικές τους, αυτόνομες δομές στην αραβική χώρα – εκμεταλλευόμενοι επίσης τα κοιτάσματα πετρελαίου.

Ο ηγέτης τους, ο Μασούντ Μπαρζανί, είναι προνομιακός συνομιλητής των Αμερικανών, αλλά και της Άγκυρας η οποία, ακριβώς επειδή φοβάται τα επόμενα βήματα δημιουργίας ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν, θέλει να τον… αγκαλιάσει οικονομικά και εμπορικά. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Τούρκοι – κυρίως – θέλουν να αξιοποιήσουν τον Μπαρζανί ως φιγούρα ενότητας του κουρδικού στοιχείου, υπό την οποία θα υπαχθούν και οι Κούρδοι της Συρίας. Αυτοί εκπροσωπούνται από τη Λαϊκή Δημοκρατική Ένωση (PYD) υπό τον Σαλέχ Μουσλίμ, οργάνωση που διατηρεί στενές σχέσεις με το γνωστό ΡΚΚ του έγκλειστου στο νησί Ιμραλί Αμπντουλάχ Οτζαλάν

Η αναβάθμιση των Κούρδων ανησυχεί την Άγκυρα που θέλει ουσιαστικά να ελέγξει το PYD μέσω του Μπαρζανί, ώστε να διατηρήσει αποδυναμωμένο το ΡΚΚ, με το οποίο έχει ανοίξει συνομιλίες για την επίλυση του κουρδικού προβλήματος εντός του τουρκικού εδάφους. Αυτό όμως που ανησυχεί τους Τούρκους είναι ότι δεν γνωρίζουν με ακρίβεια τις προθέσεις των Αμερικανών για το πόσο θέλουν να παίξουν το «κουρδικό χαρτί» στη «μεσανατολική τράπουλα».

Πρόκειται για ένα σίριαλ με πολλά μελλοντικά επεισόδια…