Υπό τον φόβο του ιού Έμπολα ξύπνησε σήμερα η Νέα Υόρκη, εξαιτίας της επιβεβαίωσης του πρώτου κρούσματος του ιού Έμπολα.

Την ίδια ώρα, αναλυτές και ΜΜΕ εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο να επηρεαστούν αρνητικά οι οικονομικές δραστηριότητες και η τουριστική κίνηση.

Ειδικά οι αεροπορικές εταιρείες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επειδή τις τελευταίες έξι εβδομάδες υπάρχει μείωση της ζήτησης «κάθε φορά που ο ιός Έμπολα βρίσκεται τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του αμερικανικού δικτύου CNBC.

Αξιωματούχοι της πόλης και ειδικοί στον τομέα της Υγείας υποστηρίζουν ότι η μετάδοση του ιού είναι «εξαιρετικά απίθανη» σε μέσα μαζικής μεταφοράς, κάνοντας όμως αναφορά στα «προληπτικά μέτρα» που καλούνται να λάβουν οι πολίτες.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τους Νεοϋορκέζους να ανησυχούν» δήλωσε ο δήμαρχος, Μπιλ ντε Μπλάζιο, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα λήψης μια σειρά προληπτικών μέτρων.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κιούμο, ανέφερε ότι «πολύ λίγοι άνθρωποι» ήρθαν σ' επαφή με τον Σπένσερ πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα της ασθένειας χθες το πρωί.

Η επίτροπος Υγείας της Νέας Υόρκης, Μέρι Μπάσετ, επεσήμανε ότι έχουν τεθεί σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους η μνηστή τού γιατρού και δύο φίλοι του, με τους οποίους συναντήθηκε μετά την επιστροφή του από τη Γουινέα. Επίσης, έχει αποκλειστεί το διαμέρισμά του στο Χάρλεμ του Μανχάταν.

Η κ. Μπάσετ θέλησε να καθησυχάσει τους Νεοϋορκέζους υποστηρίζοντας ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» να μεταδοθεί ο ιός από την χρήση του μετρό, σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν τον ιό Έμπολα μέχρι να εκδηλωθούν τα συμπτώματα.