Αισιόδοξος πως η επίσκεψη του στο Φανάρι θα συμβάλει στο να ξεπεραστούν τα εμπόδια που χωρίζουν καθολικούς και ορθόδοξους εμφανίστηκε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ο ποντίφικας θα επισκεφθεί επισήμως την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, όπου και θα συναντηθεί του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, από τις 28 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

«Η επίσκεψη του Επισκόπου Ρώμης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και η νέα συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχου με το πρόσωπό μου θα αποτελέσουν απτές ενδείξεις της βαθιάς σχέσης που ενώνει τις αποστολικές έδρες της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης και της βούλησης να ξεπεράσουμε, μέσα σε αγάπη και αλήθεια, τα εμπόδια που ακόμη μας χωρίζουν», τόνισε ο Φραγκίσκος.

Ο Πάπας πρόσθεσε, επίσης, ότι η διάσταση της εσωτερικής ανανέωσης «είναι βασικής σημασίας για να πορευθεί κανείς το δρόμο που οδηγεί στην επανασυμφιλίωση και την πλήρη κοινωνία ανάμεσα σε όλους τους πιστούς του Ιησού».

Σύμφωνα με τον ποντίφικα, «δεν νοείται πραγματικός οικουμενικός διάλογος, χωρίς μια μεγαλύτερη διάθεση προς την εσωτερική ανανέωση και την αναζήτηση μεγαλύτερης προσήλωσης και πιστότητας προς τον Ιησού και το θέλημά του».