Ο δεύτερος στην ιεραρχία των Ρεπουμπλικάνων στην αμερικανική γερουσία εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να έλθει για ψηφοφορία, πριν από τον Ιανουάριο, η συνθήκη START με τη Ρωσία, για τα πυρηνικά οπλοστάσια, γεγονός που αποτελεί πλήγμα για τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, που επιδιώκει την επικύρωση της συνθήκης μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο γερουσιαστής Τζον Κιλ, που είναι επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στις συζητήσεις που γίνονται με την κυβέρνηση για τη START, ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη γερουσία, Χάρι Ρέιντ, ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να επιλυθούν οι διαφορές που υπάρχουν, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η ανακοίνωση του ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή εκδόθηκε καθώς ο συνάδελφός του, από το Δημοκρατικό Κόμμα, εξετάζει τις δυνατότητες έγκρισης της συνθήκης τις τελευταίες εβδομάδες του έτους, δεδομένου ότι οι Ρεπουμπλικάνοι από τον καινούριο χρόνο θα έχουν ισχυρότερη παρουσία στη γερουσία.

Ο Τζον Κιλ και οι άλλοι ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η υποστήριξή τους στη συνθήκη START θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση για τον πλήρη εκσυγχρονισμό των αμερικανικών πυρηνικών δυνάμεων.

Ο Μπάρακ Ομπάμα και ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψαν τη συνθήκη START τον Απρίλιο, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να μειωθούν τα πυρηνικά όπλα κατά 30% σε διάστημα επτά χρόνων. Ο Ομπάμα είπε στον Μεντβέντεφ, στη συνάντησή τους στην Ιαπωνία, ότι θεωρεί τη συνθήκη START ως "βασική προτεραιότητα" και πρόσθεσε ότι προτίθεται να τη φέρει προς επικύρωση στη γερουσία πριν αναλάβουν καθήκοντα τα νέα μέλη του Σώματος.