Δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από το Πακιστάν


Οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν πραγματοποίησαν σήμερα δοκιμαστική εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς ικανού να φέρει συμβατικές και πυρηνικές κεφαλές, ανακοίνωσε το επιτελείο στο Ισλαμαμπάντ.

Η εκτόξευση του Hatf IX, γνωστού και ως Nasr, διεξήχθη από την στρατηγική διοίκηση πυραύλων του Πακιστάν σε τοποθεσία που δεν ανακοινώθηκε.

"Ο πύραυλος εδάφους-εδάφους Νασρ μπορεί να φέρει τόσο συμβατικές (όσο) και πυρηνικές κεφαλές σε απόσταση 60 χιλιομέτρων με μεγάλη ακρίβεια", ανέφερε εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων.

Ο πρόεδρος του Πακιστάν Άσιφ Άλι Ζαρντάρι και ο πρωθυπουργός Γιούσουφ Ράζα Γκιλάνι συνεχάρησαν τους επιστήμονες και τους μηχανικούς του στρατού για την "εξαίρετη επιτυχία" τους.

Το πυραυλικό οπλοστάσιο του Πακιστάν είναι τοποθετημένο ώστε να απειλεί την Ινδία--η οποία επίσης έχει πυραυλικά συστήματα ικανά να πλήξουν μεγάλες πόλεις του Πακιστάν.

Το Πακιστάν έκανε επιτυχώς δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου Κρουζ Hatf-VII Babur, ο οποίος έχει βεληνεκές 600 χιλιομέτρων, το Φεβρουάριο.

Τον Δεκέμβριο, η Ινδία προέβη σε δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου Prithvi-II, που έχει βεληνεκές 350 χιλιομέτρων.

Οι δύο χώρες της Νότιας Ασίας, που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια, έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους --δύο φορές για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ- αφότου ανέκτησαν την ανεξαρτησία τους (από τη Βρετανία) το 1947.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο