"Ν΄απαλλαγούμε από αυτή την οδυνηρή κληρονομιά" ζήτησε σήμερα ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν από τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη των δωρητών για το Τσερνόμπιλ, η οποία πραγματοποιείται στο Κίεβο 25 χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή, επιβεβαιώνοντας τη συμμετοχή της Γαλλίας με 47 εκατομμύρια ευρώ.

"Δεν έχουμε το δικαίωμα να ξεχάσουμε",τόνισε ο συμπροεδρεύων της διάσκεψης Φιγιόν, ως πρωθυπουργός της χώρας η οποία προεδρεύει της G8, επισημαίνοντας ότι η πρόσφατη καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας "ξυπνά μνήμες".

"Περισσότερο από ποτέ έχουμε ευθύνη να συμμετάσχουμε στις προσπάθειες να περιοριστούν οι συνέπειες αυτών των καταστροφών και να προετοιμάσουμε το μέλλον", πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της διάσκεψης αυτής 50 χώρες θα προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν τα 740 εκατομμύρια ευρώ που υπολείπονται για την κατασκευή της νέας σαρκοφάγου του αντιδραστήρα, ο οποίος εξερράγη στις 26 Απριλίου του 1986.

"Θέλουμε αυτό το σχέδιο να επιτύχει και δεσμεύομαι σήμερα ενώπιόν σας ότι η χώρα μου θα συμμετάσχει με επιπλέον 47 εκατομμύρια ευρώ", τόνισε ο Φιγιόν. "Η Γαλλία θα έχει συμμετάσχει στις εργασίες στο Τσερνόμπιλ με περισσότερα από 160 εκατομμύρια ευρώ", πρόσθεσε.

Ο γάλλος πρωθυπουργός ζήτησε την κινητοποίηση των συμμετεχόντων στη διάσκεψη.

"Πρέπει να προσπαθήσουμε ως το τέλος, πρέπει ναεκμεταλλευθούμε την ιστορική ευκαιρία να ολοκληρώσουμε τις εργασίες αυτές, πρέπει ν' απαλλαγούμε από αυτήν την οδυνηρή κληρονομιά", υπογράμμισε. "Ετσι θα ανακουφιστούμε όλοι και θα θεραπεύσουμε τις πληγές του παρελθόντος", τόνισε ο Φιγιόν.

Τη διάσκεψη των δωρητών θ΄ακολουθήσει το απόγευμα μια διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια.