Τα εκατομμύρια των μουσουλμάνων που συρρέουν κάθε χρόνο στη Μέκκα με λεωφορεία, αυτοκίνητα, ακόμη και με τα πόδια, έχουν πλέον έναν ταχύτερο και ασφαλέστερο τρόπο για να ταξιδέψουν.

Τα εκατομμύρια των μουσουλμάνων που συρρέουν κάθε χρόνο στη Μέκκα με λεωφορεία, αυτοκίνητα, ακόμη και με τα πόδια, έχουν πλέον έναν ταχύτερο και ασφαλέστερο τρόπο για να ταξιδέψουν: Ένα τρένο που συνδέει τη Μέκκα με τις πόλεις Μίνα, Αραφάτ και Μουτζαλιφά, το οποίο άρχισε να λειτουργεί την Κυριακή με περιορισμένη χωρητικότητα, προκειμένου να διευκολύνει τη μετακίνηση των πιστών και να ανακουφίσει τους δρόμους από τα ατέλειωτα μποτιλιαρίσματα που προκαλούνται από περίπου 70.000 αυτοκίνητα και λεωφορεία!
Η σιδηροδρομική γραμμή, που ονομάζεται Mashair Railway αλλά πολλοί την αναφέρουν απλώς ως Mecca Metro, έχει μήκος 18 χιλιομέτρων και κατασκευάστηκε από την China Railway Construction Corp., με κόστος που ανέρχεται στα 1,8 δις. δολάρια. Σύμφωνα με τον υφυπουργό δήμων και περιφέρειας της Σαουδικής Αραβίας, ξεκίνησε τη λειτουργία της με το 35% της δυνατότητάς της, όμως από τον επόμενο χρόνο θα μπορεί να μεταφέρει 72.000 επιβάτες ανά ώρα. Λόγω της περιορισμένης δυνατότητάς της, φέτος μετακινήθηκαν με αυτήν μόνο κάτοικοι της Σαουδικής Αραβίας και άλλων περιοχών του Κόλπου, όμως η κυβέρνηση της χώρας σκοπεύει να επεκτείνει τη γραμμή, ώστε να μπορούν να τη χρησιμοποιούν όλοι οι κάτοικοι του αραβικού κόσμου.
Η Mashair Railway είναι η πρώτη σιδηροδρομική γραμμή κινεζικής κατασκευής στη Μ. Ανατολή, ενώ αναμένεται να μειώσει τον αριθμό των 4.000 λεωφορείων που παρείχε μέχρι τώρα κάθε χρόνο η κυβέρνηση για τη μετακίνηση των πιστών. Οι Αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν στην κατασκευή της γραμμής μετά τον θάνατο 300 πιστών κατά τη μετακίνησή τους το 2006, προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά. Παρόλα αυτά, έχουν εκφραστεί φόβοι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την αλ-Κάιντα ως στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων κατά των πιστών ή ακόμη και για τη λαθραία μεταφορά των μαχητών της από την Υεμένη, κάτι που η οργάνωση ανακοίνωση ότι δεν ενδιαφέρεται να κάνει, αφού είναι κατά των χτυπημάτων εναντίον πιστών.