Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι αρχές των Φιλιππίνων μετά την έντονη σεισμική δραστηριότητα που σημειώνεται τις τελευταίες μέρες από το ηφαίστειο που βρίσκεται στο νησί Λουζόν, κοντά στην πρωτεύουσα Μανίλα.

Συγκεκριμένα, από τις 8.00 το πρωί της περασμένης Κυριακής μέχρι τις 8.00 το πρωί της Δευτέρας 18 Απριλίου σημειώθηκαν 21 σεισμοί, απόρροια της δραστηριότητας του ηφαιστείου Τάαλ.

Οι επιστήμονες από το  Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας  των Φιλιππίνων (PHIVOLCS) εκτιμούν ότι η έντονη σεισμική δραστηριότητα προκαλείται από το γεγονός ότι το μάγμα μετακινείται από το εσωτερικό προς την επιφάνεια του ηφαιστείου.

Επίσης, έχει αυξηθεί η θερμοκρασία στη λίμνη που βρίσκεται γύρω από τον κρατήρα του ηφαιστείου, αναδύονται ατμοί ενώ έχουν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχουν αυξηθεί από 1875 τόνους που ήταν ανά ημέρα τον περασμένο Φεβρουάριο σε 4.670 τόνους στα τέλη  Μαρτίου.

Σημειώνεται, ότι το PHIVOLCS αύξησε το βαθμό επικινδυνότητας στο επίπεδο 2 (5 είναι το τελευταίο) και συνιστά στους τουρίστες να μην πλησιάζουν τη λίμνη γύρω από τον κρατήρα λόγω της υψηλής συγκέντρωσης τοξικών αερίων που εγκυμονούν τον κίνδυνο εκρήξεων.

Σημειώνεται, ότι το ηφαίστειο Τάαλ εξερράγη για τελευταία φορά το 1977 ενώ στο ηφαιστειογενές νησί Λουζόν ζουν 7.000 άνθρωποι.