Μαχητικά αεροσκάφη του NATO εξαπέλυσαν σήμερα αεροπορικές επιδρομές στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη και στην πόλη Σύρτη στο ανατολικό τμήμα της χώρας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Επίθεση και των δυνάμεων του Καντάφι στη Μιζουράτα. Διεθνής διάσκεψη για την εξαγωγή πετρελαίου από τους αντικαθεστωτικούς.

"Η πόλη της Τρίπολης και η Σύρτη έγιναν στόχοι βομβαρδισμών από τους σταυροφόρους αποικιοκράτες επιτιθέμενους στην διάρκεια των πρώτων ωρών της Τρίτης", μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jamahiriya.

Πρόσθεσε ότι το NATO βομβάρδισε επίσης την περιοχή αλ Χάμπρα στην πόλη Αζιζία "πριν από λίγο", χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι δυνάμεις πιστές στο λίβυο ηγέτη συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδισαν σήμερα την Μιζουράτα και θύματα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, σύμφωνα με μια ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην πόλη.

"Βομβάρδιζαν με πυροβολικό πολύ κοντά, στην περιοχή που βρίσκεται λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, προς τα βορειοδυτικά", ανέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία η Ντονατέλα Ροβέρα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. "Μόλις έφυγα από το νοσοκομείο, όπου διακομίζονταν θύματα".

Επιχείρηση για την απομάκρυνση μεταναστών από τη Μιζουράτα

Ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση (OIM) ανακοίνωσε σήμερα ότι προετοιμάζει μια τρίτη επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στην πολιορκημένη από τις κυβερνητικές δυνάμεις πόλη Μιζουράτα, στη δυτική Λιβύη, χάρη στη δέσμευση που ανέλαβαν οι βρετανικές αρχές για τη χορήγηση πόρων.

"Είναι πιθανό να πραγματοποιήσουμε μια τρίτη αποστολή σήμερα", διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος του OIM Τζέμινι Πάντια.

Σύμφωνα με την ίδια, το τρίτο πλοίο που θα επιτρέψει την απομάκρυνση περίπου 1.000 επιπλέον μεταναστών από τους 5.000, που εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι υπό πολύ κακές συνθήκες στην παραλιακή αυτή πόλη, μπορεί να αναχωρήσει σήμερα το βράδυ από το λιμάνι της Βεγγάζης, στην ανατολική Λιβύη, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.

Οι μετανάστες αυτοί θα μεταφερθούν από το ίδιο πλοίο που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από τον OIM σε δύο επιχειρήσεις από το τέλος της περασμένης εβδομάδας κατά τις οποίες κατέστη δυνατό να απομακρυνθούν περισσότεροι από 2.000 οικονομικοί μετανάστες που είχαν εγκλωβιστεί στη Μιζουράτα.

Τη νέα επιχείρηση απομάκρυνσης μεταναστών από την πόλη αυτή, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες , επέτρεψε νέα χρηματοδότηση από τη βρετανική κυβέρνηση ύψους 1,5 εκατομμυρίου στερλινών. Αυτή προσετέθη στις δεσμεύσεις για επιπλέον δωρεές που έχουν γίνει προς τον OIM, διευκρίνισε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, η οποία εδρεύει στη Γενεύη

Διεθνής διάσκεψη για την εξαγωγή πετρελαίου από τους αντικαθεστωτικούς

Διεθνής διάσκεψη δυτικών και μεσανατολικών χωρών τον ερχόμενο μήνα στη Ρώμη θα αναζητήσει τρόπους για την εξαγωγή πετρελαίου από τις περιοχές της Λιβύης που τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι.

Σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Προσωρινού Εθνικού Συμβουλίου Μούσταφα Αμπντέλ Τζαλίλ, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι ηγέτες θα εξετάσουν τα μέσα "για να επιτρέψουν την πώληση πετρελαϊκών προϊόντων, που παράγονται στην Κυρηναϊκή από παραγωγούς και προμηθευτές προς διεθνείς αγοραστές".

Επικαλούμενος στοιχεία του Προσωρινού Εθνικού Συμβουλίου, ο Φράνκο Φρατίνι δήλωσε ότι 10.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 55.000 τραυματίσθηκαν κατά τις συγκρούσεις στη Λιβύη.

Ο πρόεδρος του Προσωρινού Εθνικού Συμβουλίου Μούσταφα Αμπντέλ Τζαλίλ από την πλευρά του δήλωσε ότι η νέα ηγεσία της χώρας του θα αναπτύξει συνεργασία "κυρίως με την Ιταλία, τη Γαλλία και το Κατάρ", που έχουν ήδη αναγνωρίσει του Συμβούλιο ως νόμιμο εκπρόσωπο των δυνάμεων της λιβυκής εξέγερσης.

"Θα υπάρξει συνεργασία και σχέσεις φιλίας κυρίως με την Ιταλία, τη Γαλλία και το Κατάρ, στη συνέχεια με άλλες φίλες χώρες όπως η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες", δήλωσε ο Μούσταφα Αμπντέλ Τζαλίλ.

"Ο πρόεδρος Τζαλίλ επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του να συνεχίσει στον δρόμο της δημοκρατίας, του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, της ανοικοδόμησης της Λιβύης και του αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης", δήλωσε από την πλευρά του ο Φράνκο Φρατίνι.

Ο πρόεδρος του Προσωρινού Εθνικού Συμβουλίου θα συναντηθεί εντός της ημέρας με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.