Νέο βίντεο με τον Τζον Κάντλι, τον βρετανό όμηρο που κρατούν οι τζιχαντιστές, ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Σε αυτό, ο δημοσιογράφος εξηγεί, πιθανότατα καθ' υπαγόρευση, την καθημερινότητα των ομήρων, καθώς εκφράζει και την οργή του για τη στάση τόσο της Βρετανίας, όσο και των ΗΠΑ. 

Ο ίδιος εμφανίζεται να δηλώνει ότι τόσο αυτός όσο και οι συγκρατούμενοι του το 2013 τύγχαναν καλής μεταχείρισης από τους τζιχαντιστές εκτός και αν «προσπαθούσαμε κάτι ανόητο, όπως απόδραση ή κάναμε κάτι που δε θα έπρεπε». Σε αυτή την περίπτωση υπήρχαν βασανισμοί, παραδέχεται ο Κάντλι, λέγοντας ότι ήταν αντίστοιχοι με αυτούς των αμερικανών δυνάμεων προς κρατούμενους.

Σύμφωνα με τον Κάντλι, την περίοδο πριν αρχίσουν οι εκτελέσεις των ομήρων από τους τζιχαντιστές, οι κρατούμενοι «διαβάζαμε βιβλία, παίζαμε παιχνίδια αναψυχής» και γενικά δεν επρόκειτο για μία κακή ζωή.

Όπως λέει, οι εκτελέσεις άρχισαν για να στείλουν ένα σαφές μήνυμα, «μην χαζεύεται όταν πρόκειται για διαπραγματεύσεις».

Ο  Κάντλι κατηγορεί τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ότι δεν μπήκαν σε καμία διαδικασία να διαπραγματευτούν την απελευθέρωση των κρατουμένων πολιτών τους, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διαψεύδοντας την προσμονή τους.

«Οι μουτζαχεντίν μας είπαν ότι οι κυβερνήσεις μας δε νοιάζονται για εμάς και δεν τους πιστέψαμε. Μας είπαν ότι είμαστε άνευ αξίας για αυτούς και δεν τους πιστεύαμε. Μας είπαν ότι θα αρχίσουν να μας σκοτώνουν και πάλι δεν τους πιστέψαμε. Το ανθρώπινο μυαλό έχει απίστευτη ικανότητα αυτοάμυνας σε δύσκολες καταστάσεις, αλλά ήταν όλα αλήθεια. Οι κυβερνήσεις μας επέλεξαν να μη διαπραγματευτούν με το Ισλαμικό Κράτος, και ενώ όλοι οι άλλοι εκπλήρωναν τους όρους για την απελευθέρωση τους για εμάς δεν υπήρχε συμφωνία», λέει χαρακτηριστικά.