Στα κατεχόμενα χωριά Αγία Τριάδα Γιαλούσας, Ριζοκάρπασο και στο ιστορικό μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα στην βορειοανατολική εσχατιά της Κύπρου βρέθηκε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.

Επίσης, μετέβη στην κατεχόμενη Αμμόχωστο στον τάφο του Αποστόλου Βαρνάβα, προστάτη της Εκκλησίας Κύπρου. Τόνισε ότι για τον ίδιο και την συνοδεία του τα προσκυνήματα στον Απόστολο Ανδρέα και στον Απόστολο Βαρνάβα «είναι ξεχωριστή ευλογία».

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος , ο οποίος έχει επισκεφθεί στο παρελθόν τρεις φορές την Κύπρο, πέρασε για πρώτη φορά στο κατεχόμενο τμήμα της νήσου μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη στην Κύπρο, Τζον Κόνιγκ.

Ο κ. Δημήτριος και η συνοδεία του διέσχισαν το κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, την πεδιάδα της Μεσαορίας, χωριά με κατεστραμμένες εκκλησίες, από όπου εκτοπίστηκαν το 1974 οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι τους.

Φθάνοντας στην Καρπασία την χερσόνησο «των αγίων και των ηρώων» τον κ. Δημήτριο υποδέχτηκε στο χωριό Αγία Τριάδα Γιαλούσας ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος .

Στον ομώνυμο ναό χτύπησε χαρμόσυνα η καμπάνα. Ο Αρχιεπίσκοπος ασπάστηκε την Αγία Τράπεζα και όλοι όσοι ήταν στον ναό έψαλλαν το απολυτίκιο της Πεντηκοστής και τον ύμνο «Τη Υπερμάχω». Ο κ. Δημήτριος τέλεσε τρισάγιο για τον γιο του Σάββα Λιασή, Γιαννάκη, που το 1974 σε ηλικία 21 ετών έπεσε σε μάχη και μέχρι τον Ιούνιο ήταν αγνοούμενος. Τα οστά του βρέθηκαν από την Επιτροπή για τους Αγνοουμένους σε ομαδικό τάφο στην κατεχόμενη Κερύνεια και τάφηκαν τον Ιούλιο στο χωριό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος πρόσφερε ένα ευαγγέλιο για τον ναό. Στη συνέχεια ήπιε τον καφέ του στο καφενείο του χωριού και συνομίλησε με εγκλωβισμένους Ελληνοκύπριους. Επίσης , επισκέφθηκε το σπίτι του Σάββα και της Μαρούλας Λιασή.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος διαβεβαίωσε τους Ελληνοκυπρίους ότι έχουν την προστασία των αγίων, την προστασία των αγγέλων και πάνω απ' όλα την προστασία του Θεού, ο οποίος υπογράμμισε, «είναι Θεός της δικαιοσύνης και της αγάπης και δεν θα αφήσει να παρατείνεται επ' άπειρον η δοκιμασία αυτού του λαού».