Η βασιλική της Σαγράδα Φαμίλια στη Βαρκελόνη υπέστη σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά που φέρεται να προκάλεσε ένας άνδρας,με διαταραγμένο ψυχισμό, αναγκάζοντας εκατοντάδες επισκέπτες να την εκκενώσουν.

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο μέσα σε λιγότερο από μία ώρα, ενώ περίπου 3.000-4.000 άνθρωποι βρίσκονταν στο εσωτερικό ή κοντά στη βασιλική τη στιγμή του συμβάντος και δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

"Υπήρξε περισσότερο καπνός παρά φωτιά, η πυρκαγιά ήταν λιγότερο σοβαρή από ό,τι θεωρήσαμε την αρχή", δήλωσε ο εκπρόσωπος διευκρινίζοντας ότι οι επισκέπτες απομακρύνθηκαν για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ένωσης της Σαγράδα Φαμίλια Ζοάν Ριγκόλ στο καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3, η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό και ο δράστης,είναι ένας 65χρονος άστεγος ο οποίος συνελήφθη αμέσως.

Μία ομάδα οκτώ τουριστών είδαν τον άνδρα να βάζει φωτιά σε ιερατικά ενδύματα στον προθάλαμο της βασιλικής και στη συνέχεια βοήθησαν στη σύλληψή του εμποδίζοντας τον να διαφύγει.

Ο προθάλαμος της βασιλικής φαίνεται ότι έχει καταστραφεί, ενώ αρκετά έπιπλα και ρούχα κάηκαν, επίσης ο καπνός από την πυρκαγιά μαύρισε τους τοίχους της κρύπτης της Σαγράδα Φαμίλια.

Ο Ζοάν Ριγκόλ πρόεδρος της ένωσης της Σαγράδα Φαμίλια δήλωσε ότι ο ύποπτος μετά τη σύλληψή του έκανε περίεργες δηλώσεις, ενώ η αστυνομία βρήκε πολλούς αναπτήρες στις τσέπες του άνδρα.

.Η υπό κατασκευή εδώ και 128 χρόνια Σαγράδα Φαμίλια, έργο του αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί (1852-1926) που τον περασμένο Νοέμβριο αφιερώθηκε στον πάπα Βενέδικτο XVI, έκλεισε αμέσως μετά το συμβάν και θα παραμείνει κλειστή.