current views are: 5

27 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση11:19

Στη φυλακή ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου

Ποινή πέντε μηνών άμεσης φυλάκισης επέβαλε το επαρχιακό δικαστήριο της Λευκωσίας στον πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας Κύπρου και πρώην υπουργό Χριστόδουλο Χριστοδούλου. 

Δημοσίευση 11:19’
αρθρο-newpost

Ποινή πέντε μηνών άμεσης φυλάκισης επέβαλε το επαρχιακό δικαστήριο της Λευκωσίας στον πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας Κύπρου και πρώην υπουργό Χριστόδουλο Χριστοδούλου. 

Ποινή πέντε μηνών άμεσης φυλάκισης επέβαλε το επαρχιακό δικαστήριο της Λευκωσίας στον πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας Κύπρου και πρώην υπουργό Χριστόδουλο Χριστοδούλου

Πρόκειται για την πρώτη καταδικαστική απόφαση για οικονομικές υποθέσεις σε βάρος πρώην κρατικού αξιωματούχου. 

Συγκεκριμένα, η ποινή επιβλήθηκε για φορολογικά αδικήματα, καθώς ο κ. Χριστοδούλου δεν δήλωσε στον Φόρο Εισοδήματος, επί σειρά ετών, το 1 εκατ. ευρώ που έλαβε η εταιρεία A. C. Christodoulou Consultants από την εταιρεία Focus Maritime Corp. του Ελλαδίτη εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα.

Ταυτόχρονα στην εταιρεία του κ. Χριστοδούου, A. C. Christodoulou Consultants Ltd επιβλήθηκε πρόστιμο 13.500 ευρώ.

Στην απόφασή της η επαρχιακή δικαστής Λευκωσίας, Φάνη Καπετάνιου, χαρακτήρισε «ιδιαιτέρως σοβαρά τα αδικήματα» και τόνισε ιδιαίτερα το ότι «ενέχουν το στοιχείο του δόλου και της καταδολίευσης, προσθέτοντας μάλιστα ότι έγιναν προσχεδιασμένα». 

Η κ. Καπετάνιου θεωρεί αυτονόητο ότι ο κατηγορούμενος γνώριζε τη σημασία τού να υποβάλει ορθή φορολογική δήλωση για το 1 εκατ. της Focus καθώς είναι πρόσωπο, όπως συμπλήρωσε, με γνώσεις νομικές, ενώ διετέλεσε και υπουργός Οικονομικών. Οι ποινές, υπογράμμισε το δικαστήριο, θα πρέπει να αντανακλούν τη σοβαρότητα των αδικημάτων και γι’ αυτό και ο νομοθέτης προέβλεψε ποινή φυλάκισης μέχρι και πέντε χρόνια. 

Από τα γεγονότα προκύπτει, κατέληξε στην απόφασή της η Φάνη Καπετάνιου, ότι «στο μυαλό του κατηγορούμενου υπήρξε πρόθεση καταδολίευσης». Επίσης, τονίζεται ότι η ποινή του «είναι μήνυμα προς τρίτους ότι και τα δικά τους αδικήματα θα τύχουν της ίδιας μεταχείρισης».


σχετικα αρθρα