Στο νοσοκομείο Ρέμπρο του Ζάγκρεμπ μεταφέρθηκε λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας ο πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας και πρώην αρχηγός του ισχυρότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος, της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ), Ίβο Σανάντερ, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης για σκάνδαλα διαφθοράς.

Σύμφωνα με τα κροατικά ΜΜΕ, ο πρώην πρωθυπουργός το Σάββατο λιποθύμησε. Οι συνήγοροι υπεράσπισής του Ίβο Σανάντερ δεν απαντούν σε τηλεφωνήματα, αλλά η δικηγόρος του Γιάντρανκα Σλόκοβιτς επιβεβαίωσε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Κροατίας HRT ότι οι γιατροί υπέβαλαν τον ασθενή σε διαδικασία ηλεκτρικής ανάταξης ώστε να αποκαταστήσουν φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό. Προς το παρόν νοσηλεύεται στη μονάδα στεφανιαίας φροντίδας στο νοσοκομείο του Ζάγκρεμπ.   

Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας αναβλήθηκε έως τις 4 Νοεμβρίου η δίκη του πρώην πρωθυπουργού για την υπόθεση "Planinska".

Ο πρώην πρωθυπουργός καταδικάστηκε με τελεσίδικη απόφαση για τα σκάνδαλα με την τράπεζα Hypo και την κροατική πετρελαϊκή εταιρεία INA και μαζί με το κόμμα του οποίου ήταν πρόεδρος (HDZ) και αρκετά από τα στελέχη του καταδικάστηκαν με μη οριστική απόφαση για άντληση δημόσιων πόρων και μεταφοράς τους σε "μαύρο" ταμείο του κόμματος μέσω της εταιρείας Fimi media.

Δικάζεται επίσης για δωροδοκία στην υπόθεση "Planinska" και τον Ιούλιο θα αρχίσει νέα δίκη, για το σκάνδαλο της "HEP Dioki".