Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία, ιδίως μειονοτικών και ακτιβιστών, καταγγέλλει ο επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νιλς Μούιζνιεκς.

Ο Μούιζνιεκς ζητά από τις ρωσικές αρχές «ελεύθερη και άνευ όρων πρόσβαση των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων στη χερσόνησο, από όλες τις κατευθύνσεις και οποιαδήποτε χρονική στιγμή, καθώς και απρόσκοπτη διεθνή παρακολούθηση».

Στην έκθεση του, επισημαίνει ότι απαιτείται επείγουσα δράση για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σημειώθηκαν σε βάρος μειονοτήτων και δημοσιογράφων στην Κριμαία, από τον Φεβρουάριο του 2014 μέχρι σήμερα.

Με βάση τα όσα διαπίστωσε, κατά την επίσκεψη του σε Μόσχα, Κίεβο και Συμφερόπολη, στην περίοδο 7-12 Σεπτεμβρίου 2014 ο Επίτροπος αναφέρεται στην περίπτωση του θανάτου του Ρεσάτ Αχμέτοφ και στους τρεις ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών Λεονίντ Κορζ, Τιμούρ Σχαϊμαρντάνοφ και Σεϊράν Ζινεντίνοφ, που θεωρούνται αγνοούμενοι.

Ο Μούιζνιεκς τονίζει ότι για αυτές και άλλες περιπτώσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που σημειώθηκαν σε βάρος μειονοτικών και δημοσιογράφων στην Κριμαία, πρέπει να διενεργηθούν αποτελεσματικές έρευνες και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.

Παράλληλα ζητεί να ληφθούν μέτρα για τη προστασία των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των μειονοτήτων καθώς και για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την προστασία των δημοσιογράφων.