Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Άνοιξε τις πόρτες του το μυστικό καταφύγιο του ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, με αφορμή την συμπλήρωση 70 ετών από την απελευθέρωση από τον φασισμό.

Μία σειρά καταφυγίων, τουλάχιστον 12, φτιάχτηκαν στη Ρώμη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για να προσφέρει άσυλο σε αρχηγούς κομμάτων και γραφειοκράτες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere Della Sera αρκετά καταφύγια δεν έχουν ανοίξει από την εποχή του πολέμου, όπως και αυτό του Μουσολίνι, ο οποίος ηγήθηκε του ιταλικού φασιστικού κινήματος την περίοδο 1923-1943.

Το καταφύγιο είναι κοντά στο Κολοσσαίο, κάτω από τη Βίλα Τορλόνια, τη ρωμαϊκή κατοικία του Μουσολίνι από το 1922.

Μπορεί να φιλοξενήσει 15 άτομα σε περίπτωση βομβαρδισμού. Δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, αφού ο Μουσολίνι εκδιώχθηκε από το ίδιο του το συμβούλιο στις 8 Σεπτεμβρίου του 1943. Ο ιταλός δικτάτορας είχε διαμαρτυρηθεί για το ότι δεν ήταν έτοιμο πριν από την πτώση του καθεστώτος του.

Είχε όλα τα μοντέρνα -για την εποχή- μέτρα ασφαλείας, αφού για παράδειγμα μπορούσε να προφυλάξει από επίθεση αερίου. Διέθετε ασφαλή τηλεφωνική γραμμή, ενώ πριν γίνει καταφύγιο ήταν κελάρι κρασιών.

Ο δήμαρχος της Ρώμης, Ιγνάσιο Μαρίνο αιτιολόγησε το άνοιγμα του καταφυγίου ως  έναν τρόπο για να καταλάβουν οι πολίτες την ιστορία της πόλης.