Με την επιβολή προστίμων κινδυνεύει η Βρετανία, αν αρνηθεί να καταβάλει τη συνεισφορά της στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως την 1η Δεκεμβρίου.

«Ο νόμος επιβάλλει στα κράτη να καταβάλουν τη συνεισφορά τους στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό την 1η Δεκεμβρίου. Αν αυτό δεν γίνει, η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμα», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού Γιάτσεκ Ντομινίκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αν η Βρετανία δεν καταβάλει τη συνεισφορά της την 1η Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της θα ρωτήσει τους λόγους της καθυστέρησης και θα αναμείνει την απάντηση. Κάποια στιγμή, θα αρχίσει να επιβάλει πρόστιμα», προειδοποίησε ο Ντομινίκ.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το Λονδίνο να κάνει μια πρόσθετη συνεισφορά στον προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους 2,1 δισεκ. ευρώ μετά την αναθεώρηση των οικονομικών δεδομένων της χώρας του, τα οποία έδειξαν πως η Βρετανία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι αναμενόταν αρχικά.

«Δεν θα πληρώσω αυτόν τον λογαριασμό την 1η Δεκεμβρίου. Εάν ο κόσμος νομίζει ότι θα το κάνω, θα δει. Δεν πρόκειται να συμβεί», υπογράμμισε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέβιντ Κάμερον, ενώ χαρακτήρισε «σκανδαλώδες» και «απαράδεκτο» το αίτημα αυτό.