Τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης, που υποφέρουν από τα μέτρα λιτότητας, στην Πορτογαλία, εκτιμά η Unicef.

Σύμφωνα με τη Μανταλένα Μαρσάλ Γκρίλο, διευθύντρια του παραρτήματος της Unicef στην Πορτογαλία, «από την έναρξη της κρίσης οι ανισότητες έχουν μεγεθυνθεί και το ποσοστό φτώχειας έχει αυξηθεί, κυρίως για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τις πολύτεκνες».

Σχεδόν ένα παιδί στα τέσσερα (24%) ζούσε το 2012 σε οικογένεια όπου έλειπαν βασικά υλικά αγαθά, όπως για παράδειγμα το πλυντήριο, το αυτοκίνητο, η τηλεόραση ή το τηλέφωνο εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών, αποκαλύπτει η Unicef.Συνολικά το 31% των πολύτεκνων οικογενειών και το 41% των μονογονεϊκών οικογενειών ζούσαν το 2011 κάτω από το όριο της φτώχειας, με μηνιαίο εισόδημα μικρότερο των 416 ευρώ κατά κεφαλήν.

Όταν ρωτήθηκαν από τη Unicef, τα παιδιά των οικογενειών που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες αναφέρουν ότι έχει μειωθεί σημαντικά η κατανάλωσή τους σε κρέας, ψάρια και γιαούρτι, οι αγορές ενδυμάτων και υποδημάτων, ενώ κάποιες οικογένειες έχουν αναγκαστεί να μετακομίσουν εξαιτίας των υψηλών ενοικίων.

Περίπου το 30% των οικογενειών που δικαιούνταν να λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα, το έχασαν στο διάστημα από το 2009 ως το 2012. Εξάλλου οι δαπάνες του πορτογαλικού κράτους για τα επιδόματα αυτά μειώθηκαν κατά 33% το 2011 και επιπλέον κατά 4% το 2012, επισημαίνει η Unicef.

«Ένας ακόμη ιδιαίτερα ανησυχητικός παράγοντας είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που ήταν άνεργοι δεν δικαιούνταν να λάβουν κανένα επίδομα το 2012», κατήγγειλε η Μαρσάλ Γκρίλο.