Και το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων εμπλέκεται στο σκάνδαλο της αυστριακής τράπεζας Hypo Alpe Adria που συνταράσσει τα τελευταία χρόνια την πολιτική ζωή στην Αυστρία.

Αυτό προκύπτει από την αποψινή καταδικαστική απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου του Μονάχου για τον πρώην διοικητή της τράπεζας του γερμανικού ομόσπονδου κρατιδίου της Βαυαρίας Bayern Landes Bank, του Βέρνερ Σμιτ, για δωροδοκία προς τον τότε τοπικό κυβερνήτη του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου της Καρινθίας και στο μεταξύ εκλιπόντα διαβόητο ηγέτη της αυστριακής ακροδεξιάς, Γεργκ Χάιντερ.

Το δικαστήριο του Μονάχου καταδίκασε τον Βέρνερ Σμιντ σε φυλάκιση ενάμιση χρόνου με αναστολή και σε χρηματική ποινή 100.000 ευρώ για τη δωροδοκία του Γεργκ Χάιντερ —όπως ομολόγησε σήμερα ο ίδιος ο κατηγορούμενος— με την καταβολή σε αυτόν του ποσού των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που εκείνος ζητούσε για το στάδιο ποδοσφαίρου στην Κλάγκενφουρτ, την πρωτεύουσα της Καρινθίας, για να συναινέσει στην τότε πώληση της τράπεζας του ομόσπονδου κρατιδίου του Hypo Alpe Adria στην Bayern Landes Bank το 2007.

Ο Χάιντερ έχασε τη ζωή του ένα χρόνο αργότερα, όταν τραυματίσθηκε θανάσιμα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα που προκάλεσε ο ίδιος, οδηγώντας με υπερβολική ταχύτητα και σε κατάσταση μέθης τον Οκτώβριο του 2008, ενώ αργότερα, μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την τράπεζα έγινε αναγκαστική κρατικοποίηση της τράπεζας από το αυστριακό κράτος, καθώς δεν υπήρχε εναλλακτική επιλογή.

Ο πρώην διοικητής της βαυαρικής τράπεζας καταδικάστηκε μόνον για τη δωροδοκία του Χάιντερ, όχι για το βαρύτερο αδίκημα της απιστίας για το οποίο κατηγορείτο και το οποίο επισύρει πολύ αυστηρότερη ποινή, έπειτα από συνεννόηση του δικαστηρίου μαζί του για μερικό τερματισμό της δικαστικής διαδικασίας που ήδη είχε υπερβεί τις 50 ημέρες.

Η εισαγγελία του Μονάχου κατηγορούσε τον πρώην διοικητή της βαυαρικής τράπεζας και τέσσερις συγκατηγορούμενους του που απαλλάχθηκαν σε προηγούμενη δίκη τον περασμένο Αύγουστο αφενός ότι είχαν προβεί το 2007 στην αγορά της Hypo Alpe Adria παρά τους προφανείς υψηλούς κινδύνους που ελλόχευαν και προκάλεσαν μεγάλες ζημίες στην Bayern Landes Bank, και αφετέρου για το αδίκημα της δωροδοκίας του τότε κυβερνήτη της Καρινθίας Χάιντερ.

Αναλυτές στη Βιέννη επισημαίνουν πως κατά την πολυετή περίοδο που η Καρινθία υπήρξε το «προπύργιο» του Χάιντερ και της Ακροδεξιάς του, η Hypo Alpe Adria έπρεπε να φροντίζει για την υλοποίηση της πολιτικής «άρτος και θεάματα» του τοπικού κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου.

Το ερώτημα που προβάλουν οι αναλυτές είναι, κατά πόσο ο Γεργκ Χάιντερ στη χειραγωγία του απέναντι στην τράπεζα, είχε τη συγκάλυψη του τότε κυβερνητικού εταίρου του στην αυστριακή δεξιά-ακροδεξιά ομοσπονδιακή κυβέρνηση (2000-2006), του καγκελάριου και αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος Βόλφγκανγκ Σιούσελ.