Την περασμένη Κυριακή εκατομμύρια πολίτες της Ουκρανίας προσήλθαν στις κάλπες για την εκλογή βουλευτών. Δεν πήγαν όμως όλοι οι ψηφοφόροι. Οι εκλογές διεξήχθησαν σε ένα άκρως πολωμένο κλίμα με τον εμφύλιο στα ανατολικά να βρίσκεται στα πρόθυρα της αναζωπύρωσης και τον Ποροσένκο να προσπαθεί να ανασυνταχθεί άμεσα έπειτα από τις πρόσφατες ήττες στα πεδία των μαχών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε ένα μικρό προβληματάκι όταν ξεκινούσε την πορεία του στη θέση αυτή. Οι οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις που ήθελε να επιβάλει, ένα πρόγραμμα ανοίγματος της οικονομίας με νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εκπονούνται σε συνεργασία με το ΔΝΤ, προσκρούανε στο κοινοβούλιο, οι συσχετισμοί του οποίου είχαν διαμορφωθεί την εποχή προεδρίας του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Για αυτό τον λόγο, ο Ποροσένκο προκήρυξε εκλογές ώστε να αποκτήσει μία βουλή που θα μπορεί να ελέγχει ευκολότερα, αλλά και να του δίνει την απαραίτητη στήριξη στις ενέργειες του όσον αφορά τον εμφύλιο στα ανατολικά. Όταν ανακοίνωνε τη διεξαγωγή εκλογών ήταν ξεκάθαρος:

«Δεν μπορούμε να εργαστούμε με ένα κοινοβούλιο στο οποίο οι μισοί βουλευτές δεν αναγνωρίζουν ότι η ΛΔΝ και η ΛΔΛ (σ.σ. οι αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ αντίστοιχα) είναι τρομοκρατικές οργανώσεις και όπου ολόκληρες ομάδες καθοδηγούνται από το εξωτερικό (σ.σ. Ρωσία»).

Οι πολίτες λοιπόν κλήθηκαν να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στη Βέρχοβα Ράντα. Και μπορεί σε θεωρητικό επίπεδο να διεξήχθησαν δίχως προβλήματα, τουλάχιστον σύμφωνα με τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ, τα προβλήματα ωστόσο –χαρακτηριστικό της πόλωσης δεν έλειψαν.

Ο διχασμός της χώρα φάνηκε ξεκάθαρα και στα αποτελέσματα της κάλπης. Το Κίεβο επισήμως έδωσε τα Δευτέρα ποσοστό προσέλευσης 52,8%, ποσοστό σημαντικά αυξημένο από το 40,8% που μεταδιδόταν το βράδυ της Κυριακής. Όπως και να χει, σχεδόν οι μισοί ή και λίγο περισσότεροι επέλεξαν να γυρίσουν την πλάτη τους στη διαδικασία. Στις ρωσόφωνες περιοχές στα ανατολικά – πέραν του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ- τα ποσοστά αποχής ήταν στα ύψη.

Και το επόμενο κοινοβούλιο της Ουκρανίας θα αντανακλά τους συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν με την ανατροπή Γιανουκόβιτς και τον εμφύλιο που ακολούθησε. Τα  φιλοδυτικά κόμματα κυριάρχησαν στα εδάφη που έχει υπό τον έλεγχο του το Κίεβο.

Το κόμμα του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ και αυτό του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο δίνουν μάχη στήθος με στήθος λαμβάνοντας 21.61% και 21.45% αντίστοιχα, ενώ το τρίτο μεγαλύτερο φιλοδυτικό κόμμα του δημάρχου του Λβιβ Αντρέι Σαβόνι λαμβάνει 11,1%.

Ακολουθεί το ακροδεξιό Ριζοσπαστικό Κόμμα του Όλεγκ Λιάσκο, ο οποίος κατηγορείται ότι τον Μάρτιο του 2014 απήγαγε και προπηλάκισε ένα μέλος του κόμματος των περιφερειών του πρώην προέδρου Γιανουκόβιτς.

Εντύπωση προκαλεί η εκλογική καθίζηση στο 5.69% του κόμματος της Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία παρά τη δημοσιότητα που έλαβε από τα ευρωπαϊκά και τα αμερικάνικα ΜΜΕ μετά την αποφυλάκισή της τον περασμένο Νοέμβριο, είδε το κόμμα της να φυλλορροεί και να την εγκαταλείπουν σημαντικά στελέχη, όπως ο Γιατσενιούκ που δημιούργησε τον δικό του πολιτικό σχηματισμό, αλλά και ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Βουλής Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ. Η άλλοτε παντοδύναμη πρωθυπουργός της Ουκρανίας δεν μπόρεσε να κάνει την επιστροφή που ήθελε στην πολιτική σκηνή της χώρας, πιάνοντας μόλις στο παρά πέντε το όριο για την είσοδο στη Βουλή.

Το όριο όμως δεν έπιασε ο διαβόητος ακροδεξιός δεξιός τομέας, που απέσπασε λίγο περισσότερο από το 2%, ωστόσο ο ηγέτης του κόμματος Ντμίτρι Γιαρός εκλέχθηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος στην πόλη Ντινπνοπετρόφσκ. 

Σημαντικά αποδυναμωμένο αν και ζωντανό, παρέμεινε το μπλοκ της αντιπολίτευσης, μελών δηλαδή του κόμματος των περιφερειών του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, λαμβάνοντας 9,82%.

Η επόμενη ημέρα

Οι νέοι συσχετισμοί όπως διαμορφώνονται από τις εκλογές της Κυριακής φαίνονται ευνοϊκοί για τον Ποροσένκο που διαπραγματεύεται ήδη με τον Γιατσενιούκ τη νομή της εξουσίας.

Ωστόσο τα πράγματα δεν προδιαγράφονται ρόδινα για τον ουκρανό πρόεδρο, που βλέπει τη σύρραξη στο ανατολικά της χώρας να αναζωπυρώνεται, ενώ στις 2 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσουν τις δικές τους εκλογές οι αυτονομιστές στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ γεγονός που θα τους δώσει μεγαλύτερη πολιτική νομιμοποίηση, και που ήδη έχουν αναγνωριστεί από τη Μόσχα.

Με δεδομένο ότι και το Κίεβο και οι αυτονομιστές βλέπουν με καχυποψία ο ένας τον άλλον, οι εκλογές αυτές μπορεί να σηματοδοτήσουν την αλλαγή πορείας στη διαχείριση της σύρραξης από τον Ποροσένκο και τον Γιατσενιούκ. Ήδη η τοποθέτηση του σκληροπυρηνικού πρώην αρχηγού της πολιτοφυλακής, στρατηγού Στέφαν Πόλτορακ στη θέση του υπουργού Άμυνας είναι ενδεχομένως ενδεικτική των προθέσεων τους.

Σε περίπτωση όμως που κλιμακωθεί περαιτέρω η σύγκρουση και δεν βρεθεί λύση για το φυσικό αέριο, ο χειμώνας που κάνει ήδη την εμφάνιση του θα είναι πολύ βαρύς, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο.