Καταθέτει σήμερα ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ενώπιον των μελών του κακουργιοδικείου του Παλέρμο της Σικελίας, σχετικά με το ενδεχόμενο να υπήρξαν σχέσεις και διαπραγματεύσεις του ιταλικού κράτους με την μαφία.

Ο Ναπολιτάνο καταθέτει ως μάρτυρας στο προεδρικό μέγαρο παρουσία σαράντα συνολικά εισαγγελέων, δικηγόρων και στενογράφων. Δεν επετράπη, τελικώς, η πρόσβαση στον Τύπο, αλλά οι συνήγοροι υπεράσπισης γνωστών μεγαλομαφιόζων- όπως του Τοτό Ριίνα- θα έχουν δικαίωμα να θέσουν ερωτήσεις στον Ιταλό πρόεδρο.

Η όλη υπόθεση αφορά καταθέσεις μετανοημένων μαφιόζων, βάσει των οποίων εκπρόσωποι των ιταλικών κρατικών θεσμών, κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ΄90 φέρονται να ανέπτυξαν διάλογο και επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη του μαφιόζικου παρακράτους, με στόχο να επιτευχθεί ένα είδος «εκεχειρίας». Πάγιο αίτημα πολλών μαφιόζων, ήταν ανέκαθεν να καταργηθούν οι σκληρές συνθήκες απομόνωσης για τους «νονούς» που βρίσκονται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Είναι η πρώτη φορά που ένας Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχεται να απαντήσει σε ερωτήσεις οι οποίες αφορούν την μεγαλύτερη πληγή της ιταλικής κοινωνίας.