Δεν πρέπει να αναμένεται από την Τουρκία να στείλει στρατεύματα προκειμένου να υπερασπιστούν την πόλη Κόμπανι στα σύνορα Συρίας- Τουρκίας, δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τα αμερικανικά μαχητικά βομβαρδίζουν τις θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στα περίχωρα του Κομπάνι εδώ και εβδομάδες, όμως οι επιδρομές από μόνες τους δεν επαρκούν για την απώθηση των ανταρτών, επισήμανε ο Νταβούτογλου.

Προκειμένου να επιτευχθεί «η διάσωση του Κόμπανι, η ανακατάληψή του καθώς και ορισμένων περιοχών στα περίχωρα του Κόμπανι από το Ισλαμικό Κράτος, χρειάζεται μία στρατιωτική επιχείρηση» τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι ούτε η Τουρκία ούτε οι χώρες της Δύσης θα στείλουν στρατεύματα.

«Εάν εκείνοι δεν θέλουν να στείλουν χερσαίες δυνάμεις, πώς μπορούν να αναμένουν η Τουρκία να στείλει χερσαίες δυνάμεις κι ενώ παραμένουν οι ίδιοι κίνδυνοι στα σύνορά μας» διερωτήθη ο Νταβούτογλου. «Ο μοναδικός τρόπος για να βοηθήσουμε το Κόμπανι από τη στιγμή που άλλες χώρες δεν θέλουν να στείλουν χερσαίες δυνάμεις είναι να στείλουμε κάποιες φιλειρηνικές ή κάποιες μετριοπαθείς δυνάμεις στο Κομπάνι. Ποιες είναι αυτές; Οι Πεσμεργκά…. και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης)» είπε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επίσης επανέλαβε την έκκληση προς τις ΗΠΑ να εκπαιδεύσουν και να εξοπλίσουν τους μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ενός συνασπισμού δυνάμεων που πολεμούν τον Σύρο πρόεδρο Άσαντ και εδώ και καιρό υποστηρίζει η Τουρκία.

«Να εξοπλίσουν και να εκπαιδεύσουν τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό έτσι ώστε εάν το Ισλαμικό Κράτος αποχωρήσει, το καθεστώς (της Δαμασκού) δεν θα πάρει τη θέση του και εάν το Ισλαμικό Κράτος αποχωρήσει οι τρομοκράτες του PKK δεν θα πάρουν την θέση του» προσέθεσε. «Θα βοηθήσουμε οποιαδήποτε δύναμη, οποιοδήποτε συνασπισμό μέσω των αεροπορικών μας βάσεών (στην Τουρκία) ή με άλλα μέσα εφόσον καταλήξουμε σε μια συμφωνία για την ανάδειξη μιας νέας πλουραλιστικής, δημοκρατικής Συρίας και για την ανάγκη να πολεμήσουμε» το Ισλαμικό Κράτος και το καθεστώς της Δαμασκού, επέμεινε ο Νταβούτογλου.