current views are: 2

28 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση21:16

Έκκληση ΟΗΕ για αύξηση οικονομικής βοήθειας στις χώρες που δέχονται πρόσφυγες

O Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε σήμερα έκκληση στο Βερολίνο προκειμένου να αυξηθεί η οικονομική βοήθεια της διεθνούς κοινότητας προς τις χώρες που γειτνιάζουν με τη Συρία.

Δημοσίευση 21:16’
αρθρο-newpost

O Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε σήμερα έκκληση στο Βερολίνο προκειμένου να αυξηθεί η οικονομική βοήθεια της διεθνούς κοινότητας προς τις χώρες που γειτνιάζουν με τη Συρία.

O Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε σήμερα έκκληση στο Βερολίνο προκειμένου να αυξηθεί η οικονομική βοήθεια της διεθνούς κοινότητας προς τις χώρες που γειτνιάζουν με τη Συρία, περιλαμβανομένου του Λιβάνου, στις οποίες έχουν καταφύγει για να γλυτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο τουλάχιστον 3 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες.

«Οι χώρες που υποδέχονται και φιλοξενούν (τους Σύρους πρόσφυγες) έχουν ανάγκη από μια πολύ μεγαλύτερη οικονομική στήριξη και το αξίζουν» δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την έναρξη των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης όπου μέτεχουν περισσότεροι από 40 εκπρόσωποι χωρών και διεθνών οργανισμών στη γερμανική πρωτεύουσα.

Η μαζική έξοδος των Σύρων που φεύγουν για να σωθούν από έναν πόλεμο που μαίνεται εδώ και 3 χρόνια αποτελεί την «πλέον δραματική ανθρωπιστική κρίση την οποία αντιμετωπίζει ο κόσμος εδώ και πολύ καιρό» τόνισε ο Γκουτέρες.

Οι επιπτώσεις για τις γειτονικές χώρες της Συρίας είναι «τεράστιες» σύμφωνα με τον ίδιο.

«Η οικονομία, οι δημόσιες υπηρεσίες, τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας (…) έχουν επηρεαστεί σφόδρα χωρίς να μιλάμε για τον αντίκτυπο στον τομέα της ασφάλειας στην περιοχή» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Ταμάμ Σαλάμ επέμεινε στο γεγονός ότι η χώρα του «έχει ξεπεράσει το όριο των δυνατοτήτων της απορρόφησης» των προσφύγων.

Ο Λίβανος «έχει επειγόντως ανάγκη να μοιραστεί αυτό το βάρος» υπογράμμισε ο ίδιος επισημαίνοντας «τις αποσταθεροποιητικές συνέπειες» μιας τόσο μεγάλης εισροής ανθρώπων και το «πρόσφορο έδαφος που δημιουργεί για τον εξτρεμισμό και τη βία».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Νάσερ Τζούντεχ απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια προς τις χώρες που γειτνιάζουν με τη Συρία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ επισήμανε: «Μπορούμε να υποθέσουμε τον εκρηκτικό αντίκτυπο (μιας τέτοιας εισροής προσφύγων) για τις κοινωνικές δομές μιας χώρας όπως ο Λίβανος».


σχετικα αρθρα