Το νέο προεδρικό μέγαρο εγκαινιάζει σήμερα ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανήμερα της επετείου ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Το όνομα του παλατιού είναι Ak Saray, που σημαίνει «Λευκό Παλάτι» και η πολυτέλεια είναι εμφανής σε κάθε γωνιά του.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, που δημοσιεύει η Hurriyet, πρόκειται για ένα πραγματικό ανάκτορο, 300.000 τετραγωνικών μέτρων, με 1.000 δωμάτια, μεταξύ των οποίων αίθουσες εκδηλώσεων, συναντήσεων και φιλοξενίας επισήμων.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, στην έκταση των 300.000 τετραγωνικών μέτρων εκτός από το κεντρικό παλάτι, υπάρχει άλλο ένα κτίριο, αποκλειστικά για συναντήσεις με άλλους ηγέτες και αξιωματούχους ξένων κρατών, ξενώνες, κήποι, πάρκα και ένα κέντρο συνεδρίων.

Το επίσημο γραφείο του προέδρου έχει φτιαχτεί στα πρότυπα του Οβάλ Γραφείου του Λευκού Οίκου, ενώ έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα ασφαλείας, τα οποία απαγορεύουν την παρακολούθηση εντός του και την τοποθέτηση «κοριών». Ακόμη, είναι κατασκευασμένο, έτσι ώστε να αντέχει ακόμη και επίθεση με πύραυλο!

Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα, η έδρα του τούρκου Προέδρου ήταν το ιστορικό Παλάτι Τσανγκαγιά, το οποίο σύμφωνα με τις εντολές του Ερντογάν θα γίνει πιθανότατα μουσείο.