Επίσκεψη-αστραπή στο Μογκαντίσου, πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, την πρώτη του έπειτα από τρία χρόνια στην πρωτεύουσα της καθημαγμένης από δύο δεκαετίες εμφυλίου πολέμου και χρόνιες ανθρωπιστικές κρίσεις Σομαλίας.

Ο Μπαν, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Σομαλίας Χάσαν Σέιχ Μοχάμουντ, μέσα στην βάση της στρατιωτικής αποστολής της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (AMISOM).

«Είμαστε εδώ για να πούμε στους Σομαλούς ότι δεν είναι μόνοι και ότι θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να τους βοηθήσουμε να προστατεύσουν τις προόδους οι οποίες επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Μπαν, σύμφωνα με μια κοινή ανακοίνωση του ΟΗΕ και της ΠΤ.

Οι επικεφαλής των δύο διεθνών οργανισμών πάντως δεν βγήκαν από τη βάση της AMISOM, το διεθνές αεροδρόμιο στο Μογκαντίσου.

Οι Σομαλοί ισλαμιστές αντάρτες της οργάνωσης Σεμπάμπ χάνουν ένα προς ένα τα προπύργιά τους στην κεντρική και τη νότια Σομαλία τα τελευταία χρόνια αλλά έχουν επίσης πολλαπλασιάσει τις επιχειρήσεις αντάρτικου τύπου, ιδίως τις επιθέσεις με οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικά εναντίον σημαντικών κρατικών στόχων —το προεδρικό μέγαρο, το κοινοβούλιο— στο Μογκαντίσου.

Η επίσκεψη του Μπαν ακολουθεί εκείνη, τον Αύγουστο, μιας αντιπροσωπείας πρεσβευτών των κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και αυτοί επίσης παρέμειναν μέσα στη βάση της AMISOM, η οποία είναι βαριά οχυρωμένη και αυστηρά φρουρούμενη.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της επίσκεψης, στις αρχές του Σεπτεμβρίου, ειδικοί του ΟΗΕ είχαν προειδοποιήσει ότι επικρατεί δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα, η οποία συνεχίζει να σπαράσσεται από τον εμφύλιο πόλεμο που διαρκεί πάνω από δύο δεκαετίες.

Αριθμοί-σοκ

Τα στοιχεία, πάντως, είναι δραματικά για την αφρικανικη χώρα. Σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό όσον αφορά τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις (OCHA), περίπου 218.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών συνεχίζουν ως σήμερα να είναι θύματα του φαινομένου του υποσιτισμού στη Σομαλία, ενώ συνολικά, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι επιβιώνουν σε συνθήκες οι οποίες είναι στα όρια του λιμού.

Ο ΟΗΕ τονίζει πως στερείται των χρηματοοικονομικών μέσων για να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής: δεν έχει λάβει παρά μόλις το ένα τρίτο από τα 933 εκατ. δολάρια τα οποία είχε ζητήσει για τον σκοπό αυτό.

Η Σομαλία δεν έχει ισχυρή κεντρική κυβέρνηση μετά την πτώση του καθεστώτος του προέδρου Σιάντ Μπαρέ το 1991, μετά την οποία επικράτησε χάος στη χώρα. Έκτοτε τη χώρα λυμαίνονται πολέμαρχοι, ισλαμιστικές ένοπλες ομάδες και συμμορίες.