Ριζοσπαστικό και συνάμα “άγριο” χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν το σχέδιο που εκπονεί για τη διοικητική διαίρεση της Κωνσταντινούπολης.

Ο λόγος η συνεχής αύξηση του πληθυσμού  που αγγίζει σήμερα τα 17 εκατομμύρια και καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη διοίκησή της. Oι αρχές υπολογίζουν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο εάν προστεθούν οι μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, που συνάμα έχει διατελέσει και δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, θα δημιουργηθούν δύο ξεχωριστοί δήμοι. Ο ένας θα αποτελείται από την σημερινή ευρωπαϊκή και ο άλλος από την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Μάλιστα όπως είπε ο κ. Ερντογάν το σχέδιο αυτό θα αποτελέσει και δόγμα του κόμματος Δικαιωσύνης και Ανάπτυξης που ηγείται, στις προσεχείς εκλογές του Ιουνίου. Δήλωσε όμως οτι τις λεπτομέρειες του σχεδίου θα τις ανακοινώσει τις επόμενες εβδομάδες

Όσοι πάντως είναι αντίθετοι με την πρόταση αυτοί υποστηρίζουν ότι με την διαίρεσή της η  Κωνσταντινούπολη θα χάσει την μοναδικότητά και αυτό που την χαρακτηρίζει, ότι είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου η Ανατολή συναντά τη Δύση και πλαισιώνεται από την Ευρώπη και την Ασία.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι πίσω από το σχέδιο αυτό του Ερντογάν κρύβεται η πρόθεσή του να μεταφέρει την πρωτεύουσα της Τουρκίας από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη.