Ο πιο αισιόδοξος λαός των Βαλκανίων αποδεικνύονται οι Σέρβοι καθώς το 40% πιστεύει πως θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας. 

Αντίθετα, όπως  προκύπτει από τη δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos Strategic Marketing για λογαριασμό της σερβικής εφημερίδας Politika στην Κροατία όπου ελπίδα για ευημερία τρέφει μόνον το 11% των πολιτών. 

Στο Μαυροβούνιο καλύτερες οικονομικές συνθήκες αναμένει το 26% των πολιτών και στην ΠΓΔΜ το 37%.

Παρ' ότι είναι οι περισσότερο αισιόδοξοι στην περιοχή, οι Σέρβοι εμφανίζονται να έχουν και απαισιόδοξη διάθεση, καθώς το 41% των ερωτηθέντων είπε ότι αναμένει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης.

Ο ψυχολόγος, Ζάρκο Τρεμπισάνιν με αφορμή τη διάσταση απόψεων των ερωτηθέντων αναφέρει ότι είναι σημαντικός ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύονται τα στοιχεία της έρευνας, τονίζει ωστόσο ότι δείχνουν πως οι πολίτες κατά κάποιο τρόπο είναι αισιόδοξοι: 

«Οι άνθρωποι μπορεί να μην είναι σε θέση να φανταστούν ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Επειδή συνεχώς προωθείται το μήνυμα ''τώρα είναι η χειρότερη κατάσταση και θα βελτιωθεί'' οι άνθρωποι το πιστεύουν, θεωρούν ότι δεν θα επιδεινωθούν τα πράγματα».

Στην Κροατία συνεχώς μειώνεται η εμπιστοσύνη όσον αφορά την ευημερία της χώρας, εξηγεί ο κ. Τρεμπισάνιν. 

Και στο Μαυροβούνιο οι πολίτες είχαν προσδοκίες που εξανεμίζονται, επειδή βλέπουν ότι δύσκολα θα ζήσουν καλύτερα και δεν αισθάνονται ότι έχουν προοπτική.