Λιγοστεύουν οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι 18 εργάτες που έχουν παγιδευτεί σε μεγάλο βάθος στις στοές ενός ανθρακωρυχείου στη νότια Τουρκία, 24 ώρες μετά το ατύχημα που προκάλεσε πλημμύρα στο σημείο όπου εργάζονταν.

Ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ εξήγησε στον Τύπο ότι οι επιχειρήσεις άντλησης των υδάτων συνεχίζονται, όμως οι δύτες που συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης δεν έχουν καταφέρει να φθάσουν σε μεγάλο βάθος στη στοά που έχει πλημμυρίσει, εξαιτίας της έλλειψης ορατότητας.

«Κάθε λεπτό που περνά είναι ένα άσχημο νέο για τους εργάτες μας» δήλωσε ο Γιλντίζ στους δημοσιογράφους που έχουν συγκεντρωθεί στην είσοδο του ορυχείου του Ερμενέκ, σε απόσταση 500 χιλιομέτρων νότια της πρωτεύουσας Άγκυρας.

«Ο χρόνος περνά εις βάρος μας» επανέλαβε ο υπουργός και προσέθεσε: «κάθε λεπτό που περνάει οι ελπίδες μας εξανεμίζονται ακόμα περισσότερο».

Το περιστατικό σημειώθηκε πέντε μήνες μετά την φονικότερη τραγωδία σε ορυχείο στην Τουρκία, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 301 ανθρώπων την 13η Μαΐου έπειτα από μία έκρηξη που προκάλεσε την κατάρρευση ενός ανθρακωρυχείου στη Σόμα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, που ματαίωσαν μέρος των εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα με αφορμή την επέτειο ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923, αναμένεται αργότερα να μεταβούν στο σημείο.

Σύμφωνα με τον Γιλντίζ, τη στιγμή του δυστυχήματος 34 ανθρακωρύχοι βρίσκονταν μέσα στη στοά, που βρίσκεται σε βάθος 300 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης, όμως 16 εξ αυτών πρόλαβαν να βγουν έξω προτού το νερό εισβάλλει.

Οι τουρκικές αρχές δεν έχουν δώσει καμία λεπτομέρεια για τα αίτια της τραγωδίας όμως πολλοί ανθρακωρύχοι, τους οποίους επικαλούνται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αμφισβήτησαν τα μέτρα ασφαλείας σε αυτό το ορυχείο το οποίο εκμεταλλεύεται η ιδιωτική εταιρεία Has Sekerler.

Ζητείται θαύμα...