Την πρώτη θέση στις βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία απέσπασε το κόμμα προέδρου Πέτρο Ποροσένκο.

«Έχουμε κερδίσει με την στήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας των Ουκρανών», είπε στο Κίεβο ο Βολόντιμιρ Γκρόισμαν, ένας ηγέτης του συνασπισμού που έχει συγκροτήσει ο Ποροσένκο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax της Ουκρανίας.

Ο Γκρόισμαν, που διατελεί επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επισήμανε ότι το κόμμα του Ποροσένκο προηγείται τόσο στις περιφέρειες όπου οι πολίτες κλήθηκαν να ψηφίσουν συνδυασμούς, όσο και στις μονοεδρικές περιφέρειες. Η ανεπίσημη διαφορά με το κόμμα Λαϊκό Μέτωπο του Αρσένι Γιατσενιούκ ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο ψήφους.

Σύμφωνα με τα επίσημα προκαταρκτικά αποτελέσματα, το Λαϊκό Μέτωπο έχει λάβει το 22,16% των ψήφων έναντι 21,82 % του κόμματος του Ποροσένκο.

Ωστόσο το κόμμα του Ουκρανού προέδρου συγκέντρωσε μεγαλύτερα ποσοστά στις μονοεδρικές περιφέρειες από τις οποίες αναδεικνύεται το 50% των βουλευτικών εδρών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσίευσε σήμερα η εκλογική επιτροπή, ο συνασπισμός του Ποροσένκο θα καταλάβει 133 έδρες, ενώ το Λαϊκό Μέτωπο αναμένεται να συγκεντρώσει 81 έδρες.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ υποστήριξε σήμερα ότι αναμένει να παραμείνει στην θέση αυτή στη νέα φιλοδυτική κυβέρνηση καθώς το κόμμα του προηγείται με μικρή διαφορά στην καταμέτρηση των ψήφων.

Σχετικά με το κόμμα του, το Λαϊκό Μέτωπο ο Γιατσενιούκ είπε:

«Στο κόμμα που έχει έλθει πρώτο στις εκλογές πρέπει να ανατεθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης... ο ηγέτης του κόμματος (αυτού) ηγείται της κυβέρνησης».