Σάλο προκαλεί στο Ισραήλ η προσβλητική έκφραση που χρησιμοποίησε Αμερικανός αξιωματούχος για τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η δήλωση που έκανε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας σε δημοσιογράφο του περιοδικού The Atlantic, ακολούθησε έναν μήνα έντονων αντεγκλήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση Νετανιάχου και την Ουάσινγκτον με αφορμή ιδίως την επέκταση των εποικισμών στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Το θέμα με τον Μπίμπι είναι πως είναι δειλός», δήλωσε χρησιμοποιώντας το προσωνύμιο του Νετανιάχου και προσέθεσε:

«Το καλό με τον Νετανιάχου είναι πως φοβάται να εξαπολύσει πολέμους».

Ο ανώνυμος αξιωματούχος αναφερόταν στα υπονοούμενα που είχε αφήσει στο παρελθόν το Ισραήλ για το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μια στρατιωτική επιχείρηση για την καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. «Το άσχημο είναι ότι δεν θα κάνει απολύτως τίποτε για να φθάσει σε μια διευθέτηση με τους Παλαιστίνιους ή με τα σουνιτικά αραβικά κράτη», συνέχισε.

Ο Νετανιάχου, φέρεται να είπε ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος, ενδιαφέρεται μόνο να «προστατεύεται ο ίδιος από πολιτικές ήττες... δεν έχει θάρρος».

Ο Νετανιάχου αναφέρθηκε και απάντησε άμεσα σε αυτά τα σχόλια, σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου του Ισραήλ αφιερωμένη στην επέτειο της δολοφονίας ενός Ισραηλινού κυβερνητικού υπουργού από έναν Παλαιστίνιο το 2001:

«Τα ύψιστα συμφέροντά μας, κυρίως η ασφάλεια και η ενότητα της Ιερουσαλήμ, δεν είναι η βασική ανησυχία των ανώνυμων αυτών αξιωματούχων που επιτίθενται εναντίον μας και εναντίον εμού προσωπικά. Η επίθεση εναντίον μου διαπράττεται μόνον διότι υπερασπίζομαι το κράτος του Ισραήλ».

«Παρ' όλες τις επιθέσεις που υφίσταμαι, θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τη χώρα μας. Θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τους πολίτες του Ισραήλ», πρόσθεσε ο Νετανιάχου.