Η ΕΕ καταδίκασε την πρόθεση της Ρωσίας να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν από τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία την ερχόμενη Κυριακή.

«Καταδικάζουμε τις δηλώσεις του υπουργού» Σεργκέι Λαβρόφ «σχετικά με την αναγνώριση εκ μέρους της Ρωσίας των εκλογών» στις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, επισήμανε σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ένα εκπρόσωπος τύπου της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ.

Η ΕΕ υπενθύμισε ότι οι συμφωνίες του Μινσκ για την εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, τις οποίες συνυπέγραψαν αντιπρόσωποι της Ρωσίας και των δύο αυτοανακηρυγμένων Δημοκρατιών «προβλέπουν τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών (...) σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία».

«Η διεξαγωγή "προεδρικών και βουλευτικών εκλογών" όπως τις οργάνωσαν οι αρχές στις αυτοανακηρυχθείσες Δημοκρατίες αντίκειται στο γράμμα και το πνεύμα των συμφωνιών του Μινσκ και στις προόδους που έχουν επιτευχθεί με στόχο την αναζήτηση μιας διαρκούς πολιτικής λύσης» προσέθεσε η διπλωματική υπηρεσία.