Οι ΗΠΑ επεδίωξαν τη σύλληψη του κινηματογραφιστή Ρομάν Πολάνσκι στην Πολωνία όπου είχε μεταβεί για να παρευρεθεί στα εγκαίνια του Μουσείου της Ιστορίας των Εβραίων της Πολωνίας, σύμφωνα με την εφημερίδα "Γκαζέτα Βιμπόρζα", επικαλούμενη πηγές στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Πολάνσκι,  ο οποίος έχει πολωνική και γαλλική υπηκοότητα και είναι σήμερα 81 ετών, καταζητείται από το 1977 από την αμερικανική αστυνομία για παράνομες σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικη.

Προς το παρόν, το αίτημα της αμερικανικής δικαιοσύνης προς την εισαγγελία της Πολωνίας  να συλληφθεί ο Πολάνσκι και να αρχίσει η διαδικασία για την έκδοσή του απορρίφθηκε, επειδή δεν πληρούσε τα κριτήρια που απαιτούνται από τις διεθνείς συμφωνίες: δεν είχε μεταφρασθεί στα πολωνικά, γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου.Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

Ο πολωνός γενικός εισαγγελέας είχε δηλώσει ήδη από το 2010 πως η έκδοση του Πολάνσκι δεν είναι δυνατή, επειδή το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται έχει ήδη παραγραφεί βάσει της πολωνικής νομοθεσίας.

Ωστόσο δεν έχει παραγραφεί βάσει του αμερικανικού δικαίου.