Η εισαγγελέας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) Μαρία Μπαμιέχ (Maria Bamieh), που τέθηκε πρόσφατα σε διαθεσιμότητα, επειδή διατύπωσε στον Τύπο της Πρίστινας καταγγελίες για διαφθορά στην ευρωπαϊκή αποστολή στο Κόσοβο, δήλωσε ότι κινδυνεύει η ζωή της.

Η Βρετανίδα εισαγγελέας, σε δηλώσεις της στην εφημερίδα "Εξπρές" της Πρίστινας, είπε ότι η ζωή της απειλείται και από την Eulex και από τους εγκληματίες που έστειλε στη φυλακή.

Μου είπαν ότι κινδυνεύω. Μου είπαν ότι ο N.C. (το όνομα του οποίου είναι γνωστό στη σύνταξη) μπορεί να έρθει σε μένα, επειδή εγώ δίνω κάποια στοιχεία. Είναι ένας εν ψυχρώ δολοφόνος. Απειλούμαι και από την Eulex, μου επιτίθενται. Μπορεί να κινδυνεύω από αρκετούς εγκληματίες που τώρα πανηγυρίζουν" δήλωσε η εισαγγελέας της Eulex.

Τόνισε ακόμη ότι μιλά για όλα αυτά για να υπερασπιστεί τη φήμη της και πρόσθεσε ότι αν η Eulex αποφασίσει να τη συλλάβει, πρέπει να το κάνει δημόσια.

Κάθε εγκληματίας γιορτάζει στο Κόσοβο... δύο εκατομμυριούχοι της ιδιωτικοποίησης που ήταν πολύ ανήσυχοι, τώρα πανηγυρίζουν, επειδή δεν εργάζομαι πλέον. Εξέταζα υποθέσεις διαφθοράς, το ζήτημα των αδειών οδήγησης, την υπόθεση Αχμέτ Σάλι, τον οποίο έστειλα στη φυλακή και είμαι σίγουρη ότι κάποιοι τώρα γιορτάζουν υποστήριξε η κ. Μπάμιεχ.

Η Βρετανίδα εισαγγελέας κατήγγειλε πριν από λίγες μέρες ότι η γενική εισαγγελέας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex), Γιαροσλάβα Νοβότνα και ο πρώην πρόεδρος του δικαστικού συμβουλίου της Eulex, Φραντσέσκο Φλόρι παρακολουθούνται από τις ειδικές δυνάμεις κατά της διαφθοράς, επειδή υπάρχουν υποψίες ότι ενέχονται στο κλείσιμο υπόθεσης σε βάρος των Φατμίρ Λιμάι και Ιλίρ Τολάι και στην περίπτωση έκρηξης σε κέντρο διασκέδασης.

Η εισαγγελέας Μαρία Μπαμιέχ κατηγόρησε και τον πρώην γενικό εισαγγελέα Τζόναθαν Ράτελ για παρεμπόδιση των ερευνών σε βάρος των συναδέλφων της και σε μία υπόθεση οργανωμένου εγκλήματος, στην οποία εμπλέκονται πολιτικοί και επιχειρηματίες.

Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες γνωρίζουν τις καταγγελίες περί διαφθοράς στην κορυφή της Eulex, αλλά ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας για την ευρωπαϊκή δικαστική αποστολή, δήλωσε η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος Τύπου της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον.

Παρακολουθούμε την εξέλιξη των γεγονότων σε σχέση με τις κατηγορίες για λογαριασμό πρώην και νυν λειτουργών της Eulex ανάφερε, σχολιάζοντας δημοσιεύματα του Τύπου της Πρίστινας.

Βασική αρχή είναι ότι ο καθένας είναι αθώος μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του κι αυτό ισχύει και για την Eulex, πρόσθεσε.