Την Κυριακή αναμένεται να διεξαχθούν στη Ρουμανία οι προεδρικές εκλογές, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Βίκτορ Πόντα να εμφανίζεται επικρατέστερος για την προεδρία της χώρας.

Οι 18.296.567 Ρουμάνοι με δικαίωμα ψήφου θα προσέλθουν στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 7 το πρωί, οπότε θα ανοίξουν 18.550 εκλογικά κέντρα, τα 1.245 από τα οποία στην πρωτεύουσα, Βουκουρέστι και θα κλείσουν στις 9 το βράδυ.

Οι 14 υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές είναι: Βίκτορ Πόντα (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα - Εθνική Ένωση για την Πρόοδο της Ρουμανίας - Συντηρητικό Κόμμα), Κλάους Ιοάνις (Χριστιανοφιλελεύθερη Συμμαχία), Έλενα Ουντρέα (Κόμμα Λαϊκού Κινήματος), Κέλεμεν Χούμορ (Δημοκρατική Ένωση Ούγγρων Ρουμανίας), Νταν Ντιακονέσκου (Λαϊκό Κόμμα Νταν Ντιακονέσκου), Κονσταντίν Ροτάρου (Κόμμα Σοσιαλιστικής Συμμαχίας) Κορνέλιου Βαντίμ Τούντορ (Κόμμα Μεγάλης Ρουμανίας), Γουίλιαμ Μπράντζα (Ρουμανικό Κόμμα Οικολόγων) Μιρέρ Μιρτσέα Αμαριτέι (Prodemo) και Ζιλάγκι Ζολτ (Ουγγρικό Λαϊκό Κόμμα Τρανσυλβανίας) και οι ανεξάρτητοι Τεοντόρ Μελεσκάνου, Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου, Μόνικα Ματσοβέι και Γκεόργκε Φούναρ. 

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Πόντα έχει το προβάδισμα σε σχέση με τους υπόλοιπους 13 υποψήφιους και μπορεί να συγκεντρώσει το 40% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Αντίπαλός του στο δεύτερο γύρο των εκλογών, στις 16 Νοεμβρίου, πιθανότατα θα είναι ο πρόεδρος της Χριστιανοφιλελεύθερης Συμμαχίας, Κλάους Ιοάνις, απόγονος της γερμανικής μειονότητας και ιδιαίτερα δημοφιλής δήμαρχος της πόλης Σιμπίου στην Τρανσυλβανία.

Ο νυν πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, ο οποίος στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κατηγόρησε τον Βίκτορ Πόντα ότι είναι πρώην κατάσκοπος δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα και να διεκδικήσει τρίτη πενταετή θητεία.

Να σημειωθεί ότι τον νέο πρόεδρο της χώρας αναμένουν πολυάριθμες προκλήσεις, σε πρώτο πλάνο στο πεδίο της οικονομίας, που είναι σε ύφεση και στη μάχη κατά της ευρέως διαδεδομένης διαφθοράς, εκτιμούν αναλυτές.