Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, τάχθηκε υπέρ ενός "μηχανισμού ταχείας αντίδρασης" σε διεθνή κλίμακα για την αντιμετώπιση των πυρηνικών συμβάντων, όπως αυτό της Φουκουσίμα, κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια στο Κίεβο.

"Μετά την καταστροφή στην Φουκουσίμα, η αδράνεια είναι αδύνατη", δήλωσε ο Φιγιόν, προτρέποντας "να αναληφθούν φιλόδοξες δεσμεύσεις σχετικά με την εφαρμογή σε όλον το κόσμο των υψηλότερων προδιαγραφών ασφαλείας".

Ανέφερε αρκετές διεθνείς συναντήσεις που πρέπει να είναι "μια ευκαιρία", για την επίτευξη προόδου προς την κατεύθυνση αυτή: της G8 στη Ντοβίλ (Γαλλία) το Μάιο, τη διάσκεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) τον επόμενο μήνα στη Βιέννη, και τη "σύνοδο των υπουργών και των αρχών που είναι υπεύθυνες για την πυρηνική ασφάλεια στις 8 Ιουνίου στο Παρίσι".

Αν η καταστροφή της Φουκουσίμα, στις 11 Μαρτίου, σηματοδοτεί "ένα συναίσθημα αποτυχίας", 25 χρόνια μετά το Τσερνομπίλ, δείχνει επίσης "ότι ορισμένα διδάγματα έχουν γίνει κατανοητά", είπε ο Φιγιόν, αναφερόμενος στην "ταχύτητα των μέτρων απομάκρυνσης των πληθυσμών" ή ακόμη τη "διαφάνεια" των ιαπωνικών αρχών.

Ωστόσο έκρινε ότι η αποτελεσματικότητα θα μπορούσε να "βελτιωθεί σημαντικά με την εφαρμογή ενός μηχανισμού ταχείας αντίδρασης" σε περίπτωση πυρηνικού δυστυχήματος.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι το Παρίσι είναι έτοιμο να "συμβάλει ενεργά" σε μια τέτοια "δύναμη", καθώς και σε ένα ενδεχόμενο "διεθνές κέντρο" για την εκπαίδευση του προσωπικού.

Ο Φιγιόν χρησιμοποίησε επίσης το φόρουμ για να επαναβεβαιώσει τη γαλλική θέση για την πολιτική πυρηνική ενέργεια, εκτιμώντας ότι "η απόλυτη χρήση των πυρηνικών, όπως και η απόλυτη απόρριψη των πυρηνικών, είναι αφηρημένες έννοιες.

Το πρωί, ο κ. Φιγιόν συμπροήδρευσε διάσκεψης δωρητών για το Τσερνομπίλ, στην οποία περίπου 550 εκατομμύρια ευρώ εξασφαλίστηκαν για να ολοκληρωθούν μέχρι το 2015 οι εργασίες προστασίας της μονάδας.