Οι αριθμοί των ξένων μαχητών που συρρέουν τα τελευταία χρόνια στη Συρία και το Ιράκ για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών προκαλούν σοκ.

Όπως αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ που επικαλείται η εφημερίδα Guardian, περισσότεροι από 15.000 εθελοντές από 80 χώρες έχουν βρεθεί στο πεδίο των μαχών. 

Η έκθεση, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύονται στη βρετανική εφημερίδα, αποδίδει την αύξηση αυτή στην αποδυνάμωση της Αλ Κάιντα, υπογραμμίζοντας ότι ο «σκληρός πυρήνας» της εξτρεμιστικής οργάνωσης «παραμένει αδύνατος».

«Από το 2010», ο αριθμός των ξένων τζιχαντιστών που έχει παρουσία στο Ιράκ και τη Συρία είναι «αρκετά μεγαλύτερος από αυτόν των ξένων μαχητών που καταγράφηκε μεταξύ 1990 και 2010 και συνεχίζει να αυξάνεται», προσθέτει η έκθεση, η οποία συντάχθηκε από την αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΟΗΕ που παρακολουθεί τη δράση της Αλ Κάιντα, γράφει η εφημερίδα.

«Υπάρχουν παραδείγματα ξένων τρομοκρατών μαχητών που φθάνουν από τη Γαλλία, τη Ρωσία, τη Βρετανία» και συνολικά από 80 χώρες, εκ των οποίων ορισμένες «δεν γνώρισαν κατά το παρελθόν προβλήματα σε σχέση με την Αλ Κάιντα».

Η έκθεση επιμένει ωστόσο στον κίνδυνο που μπορεί να αντιπροσωπεύουν οι εν λόγω τζιχαντιστές μόλις επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους, μια απειλή που ώθησε χώρες όπως τη Βρετανία, τη Ρωσία ή τη Γαλλία, να λάβουν μέτρα που θα ενισχύσουν τον εντοπισμό τους και θα εμποδίσουν την αναχώρησή τους για το Ιράκ και τη Συρία.