Μετά από δεκαπέντε ολόκληρες ώρες έντονων διαπληκτισμών μεταξύ ακτιβιστών και ενός κινέζου νταλικέρη, αφέθηκαν ελεύθερα 500 σκυλιά που οδηγούνταν για σφαγή και στη συνέχεια να πωληθούν για το κρέας τους.

Τα σκυλιά μεταφέρονταν στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο σε μια κλούβα, σε αυτοκινητόδρομο έξω από το Πεκίνο. Το περιστατικό είδε ένας οδηγός ο οποίος ειδοποίησε μέσω του προσωπικού blog που διαθέτει άλλους ζωόφιλους. Και ο ένας οδηγός έγιναν πολλοί, οι οποίοι περικύκλωσαν το φορτηγό και το εμπόδιζαν να κινηθεί.

Τις επόμενες ώρες έφτασαν και άλλοι ζωόφιλοι που ζητούσαν την απελευθέρωση των άτυχων ζώων. Για το περιστατικό ειδοποιήθηκαν και οι αρχές, οι οποίες πάντως δεν μπορούσαν να επέμβουν καθώς στην Κίνα δεν υπάρχουν νόμοι που να προστατεύουν τα δικαιώματα των ζώων.

Τελικά μετά από έντονες αντιπαραθέσεις, η εταιρεία μετακίνησης και σφαγής δέχθηκε να αφήσει ελεύθερα τα σκυλιά, αφού όμως εισέπραξε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό ως αντίτιμό.

Σύμφωνα με τους κτηνίατρους που εξέτασαν τα σκυλιά  το 90%  ήταν άρρωστα ενώ υγιεί ήταν μόνο τα κουτάβια.

Να σημειωθεί ότι πολλοί Κινέζοι έχουν εντάξει στο διαιτολόγιό τους την κατανάλωση κρέατος γάτας και σκύλου. Το κρέας τους θεωρείται εκλεκτός μεζές. Υπολογίζεται μάλιστα ότι καθημερινά στην Κίνα καταναλώνονται 10.000 γάτες. Ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα στα κινεζικά εστιατόρια είναι ο «δράκος που  παλεύει την τίγρη". Πρόκειται για στιφάδο με κρέας γάτας και φιδιού.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το κρέας γάτας ενισχύει τα οστά, ενώ το κρέας σκύλου  ζεσταίνει το σώμα κατά τη διάρκεια των κρύων χειμωνιάτικων μηνών.

Το εμπόριο, οι συνθήκες κράτησης, σφαγής, το εμπόριο γούνας και φυσικά η κατανάλωσή τους έχει προκαλέσει ουκ ολίγες φορές τις έντονες αντιδράσεις των ακτιβιστών.