«Άνευ προηγουμένου» χαρακτηρίζει την εισροή ξένων μαχητών στο Ιράκ και τη Συρία έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία περιήλθε στην κατοχή της βρετανικής εφημερίδας The Guardian.

Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 15.000 ξένοι μαχητές από 80 χώρες έχουν μεταβεί από το 2010 στην περιοχή για να ενταχθούν σε εξτρεμιστικές ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος, δηλαδή πολλαπλάσιοι από το σύνολο των ξένων μαχητών που είχε καταγραφεί από το 1990 ως το 2010.

Μεταξύ των 80 χωρών περιλαμβάνονται και κάποιες «που μέχρι σήμερα δεν είχαν αντιμετωπίσει προκλήσεις που να σχετίζονται με την αλ Κάιντα», σχολιάζει η έκθεση.

Ο ΟΗΕ σημειώνει ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν η αλ Κάιντα θα επωφεληθεί από αυτή την αύξηση των ξένων μαχητών. «Οι αριθμοί από το 2010 είναι πλέον πολλαπλάσιοι του συνολικού αριθμού των ξένων τρομοκρατών μαχητών την περίοδο 1990 -2010, και αυξάνονται», υπογραμμίζεται στην έκθεση, την οποία συνέταξε μια ειδική επιτροπή που παρακολουθεί τις δραστηριότητες της αλ Κάιντα.

Αμερικανός αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ξένοι μαχητές εξακολουθούν να μεταβαίνουν στη Συρία με ρυθμούς που φτάνουν τους 1.000 κάθε μήνα, ενώ «υπάρχουν αυξητικές τάσεις».

Η πλειονότητα των μαχητών προέρχεται από τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, με την Τυνησία να βρίσκεται στην πρώτη θέση. Περίπου 2.000 μαχητές προέρχονται από την Ευρώπη και περίπου 100 είναι Αμερικανοί με περίπου δέκα εξ αυτών να έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος. Περισσότεροι από 500 Βρετανοί πιστεύεται ότι έχουν ταξιδέψει στην περιοχή από το 2011, σύμφωνα με τη Σκότλαντ Γιαρντ. Οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν καταγράψει τις περιπτώσεις σχεδόν 1.000 Γάλλων ή αλλοδαπών που διαμένουν στη Γαλλία οι οποίοι έχουν πάει στη Συρία ή το Ιράκ.

«Υπάρχουν περιπτώσεις ξένων τρομοκρατών μαχητών από τη Γαλλία, τη Ρωσική Ομοσπονδία, τη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία που δρουν μαζί», σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ.