Ιρανοβρετανική ένταση για την καταδίκη σε φυλάκιση ενός έτους  της νεαρής Ιρανοβρετανίδας Γοντσέχ Γαβαμί.

Το Λονδίνο εξέφρασε την «ανησυχία» του για την καταδίκη , η οποία είχε συλληφθεί τον Ιούνιο στην Τεχεράνη επειδή συμμετείχε σε διαδήλωση διαμαρτυρίας για την απαγόρευση στις γυναίκες να παρακολουθούν ορισμένες αθλητικές συναντήσεις ανδρών.

«Ανησυχούμε για τις πληροφορίες που αναφέρουν πως η Γοντσέχ Γαβαμί καταδικάσθηκε σε φυλάκιση δώδεκα μηνών για "προπαγάνδα κατά του καθεστώτος". Αναρωτιόμαστε για το κίνητρο της δίωξης, για τη δίκαιη διεξαγωγή της δίκης και για τις συνθήκες κράτησης της δεσποινίδας Γαβαμί», αναφέρεται σε δήλωση του Φόρεϊν Όφις.

Η Γοντσέχ Γαβαμί, 25 χρόνων, είχε συλληφθεί στις 20 Ιουνίου ενώ συμμετείχε σε μια συγκέντρωση γυναικών στην Τεχεράνη οι οποίες ήθελαν να παρακολουθήσουν έναν διεθνή αγώνα βόλεϊ ανάμεσα στην Ιταλία και το Ιράν.

Αφέθηκε ελεύθερη έπειτα από λίγες ώρες, αλλά τέθηκε και πάλι υπό κράτηση μερικές ημέρες αργότερα, όταν επέστρεψε στο αστυνομικό τμήμα για να πάρει τα προσωπικά της αντικείμενα.

Δικαστικός αξιωματούχος είχε διευκρινίσει το Σεπτέμβριο πως η νέα κράτησή της δεν συνδεόταν με τον αθλητισμό, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Η Γαβαμί, η οποία κρατήθηκε στη φυλακή Εβίν επί 126 ημέρες, έκανε τον Οκτώβριο απεργία πείνας για δύο εβδομάδες για να διαμαρτυρηθεί επειδή κρατουνταν χωρίς δίκη, σύμφωνα με τη σελίδα του Facebook (Free Ghoncheh Ghavami) όπου η μητέρα της, η οικογένειά της και οι φίλοι της άρχισαν εκστρατεία για να επιτύχουν την απελευθέρωσή της.

Στη συνέχεια διεξήχθη μια δίκη για «προπαγάνδα εναντίον του καθεστώτος», σύμφωνα με τον δικηγόρο της που ανακοίνωσε σήμερα την ετυμηγορία χωρίς να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους καταδικάσθηκε.