Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς προκάλεσε την αγανάκτηση των ισραηλινών ηγετών στέλνοντας μια επιστολή συλλυπητηρίων στην οποία περιέγραψε ως μάρτυρα τον δράστη της δολοφονικής απόπειρας εναντίον μιας προσωπικότητας της εβραϊκης ακροδεξιάς και ως τρομοκρατικές συμμορίες τους ισραηλινούς στρατιώτες.

Ο Μαχμούντ Αμπάς έστειλε χθες, Κυριακή, τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Μουάταζ Χιτζάζι, ενός 32χρονου Παλαιστινίου που σκοτώθηκε την Πέμπτη από την ισραηλινή αστυνομία, η οποία τον παρουσίαε ως τον δράστη της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του Γεχούντα Γκλικ.

Αυτός ο τελευταίος είναι μία από τις προσωπικότητες της ισραηλινής υπερεθνικιστικής δεξιάς που κάνει τους μουσουλμάνους να φρίττουν διεκδικώντας για τους εβραίους το δικαίωμα να προσεύχονται στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Στο μήνυμά του, αντίγραφο του οποίου είδε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Αμπάς εκφράζει θυμό και καταδίκη μετά την ανακοίνωση της εγκληματικής δολοφονίας που διαπράχθηκε από τις τρομοκρατικές συμμορίες του ισραηλινού στρατού κατοχής εναντίον του Μουάταζ Ιμπραχίμ Χαλίλ Χιτζάζι, ο οποίος πέθανε ως μάρτυρας υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα του λαού μας και των αγίων τόπων.

Ενώ επιχειρούμε να ηρεμήσουμε την κατάσταση, ο Αμπού Μάζεν (Μαχμούντ Αμπάς) στέλνει συλλυπητήρια μετά το θάνατο ενός άνδρα ο οποίος επιχείρησε να διαπράξει ένα ποταπό έγκλημα, αναφέρει ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το βράδυ.

Η Ανατολική Ιερουσαλήμ, η παλαιστινιακή πλευρά της πόλης που κατελήφθη και προσαρτήθηκε από το Ισραήλ, αποτελεί εστία εντάσεων, στο κέντρο των οποίων βρίσκεται το καθεστώς της Πλατείας των Τζαμιών, που οι εβραίοι αποκαλούν όρος του Ναού. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αλληλοκατηγορούνται ότι υποδαυλίζουν τις φλόγες.

Ο Γκλικ έβγαινε από μια συζήτηση για το όρος του Ναού όταν δέχθηκε τους πυροβολισμούς, το βράδυ της Τετάρτης.

Για τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν, το συλλυπητήριο μήνυμα δείχνει πως ο Αμπάς είναι ένας εταίρος της τρομοκρατίας, των τρομοκρατών και των δολοφόνων.

Η ισραηλινή υπουργός Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι, αρμόδια για τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους, δήλωσε στο δημόσιο ραδιοσταθμό πως ο παλαιστίνιος ηγέτης "παίζει με τη φωτιά. Δεν μπορείς από τη μια να διατρέχεις τον κόσμο λέγοντας πως καταδικάζεις τη βία και από την άλλη πλευρά να στέλνεις επιστολές που την ενθαρρύνουν, τόνισε.