Διεθνή ανησυχία προκαλούν οι διαμάχες στη Σομαλία για τη νομή της εξουσίας. 

Ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλέξανδρος Ρόντος μετέφερε τις «βαθιές ανησυχίες» που συνδέονται με τις «διαφορές απόψεων» που εκφράζονται δημόσια από τον πρόεδρο Χάσαν Σέιχ Μοχάμουντ και τον πρωθυπουργό του Αμπντιουέλι Σέιχ Άχμεντ.

«Αυτό έχει ήδη μια επίδραση στη λειτουργία των ομοσπονδιακών θεσμών, του σομαλικού κράτους και στους στόχους της ανοικοδόμησης της ειρήνης», αναφέρει ο κ. Ρόντος σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Τον περασμένο μήνα, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε ανασχηματισμό απομακρύνοντας αριθμό υπουργών που πρόσκεινταν στον πρόεδρο, προκαλώντας την οργή αυτού του τελευταίου.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Σομαλία Νίκολας Κέι δήλωσε πως οι εντάσεις θέτουν σε κίνδυνο τους πολιτικούς στόχους της χώρας, κυρίως το δημοψήφισμα που προβλέπεται να γίνει για ένα νέο Σύνταγμα την ερχόμενη χρονιά, πριν από τις εκλογές του 2016.

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες βουλευτές δωροδοκούνται για να ψηφίσουν μια πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού.