Τον ορισμό μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία ζητά ο ηγέτης της πολιτικής πτέρυγας του κουρδικού PKK Τζεμίλ Μπαγίκ. 

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ο εκ των ιδρυτών του PKK και το ανώτερο μέλος της ηγεσίας που παραμένει ελεύθερο, επανέλαβε τις κατηγορίες κατά της Τουρκίας, ότι δηλαδή η Άγκυρα διεξάγει έμμεσο πόλεμο κατά των Κούρδων στη γειτονική Συρία, υποστηρίζοντας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που συγκρούονται με τους κούρδους μαχητές, υπερασπιστές της κουρδικής πόλης Κομπάνι στη βόρεια Συρία.

Οι εξελίξεις στον εμφύλιο της Συρίας έχουν περιπλέξει τις ειρηνευτικές προσπάθειες της Αγκυρας με τους δικούς της Κούρδους. 

«Δεν μπορεί να υπάρξει λύση με πόλεμο, κατά συνέπεια πρέπει να υπάρξει μία πολιτική λύση (ανάμεσα στο PKK και την Τουρκία)...Έχουμε φθάσει στο σημείο που πρέπει να να υπάρξει δραστηριοποίηση. Για τον λόγο αυτόν προτείνουμε μία τρίτη δύναμη να αναλάβει τον ρόλο του παρατηρητή στη διαδικασία αυτή. Αυτός μπορεί να είναι οι ΗΠΑ. Μπορεί επίσης να είναι μία διεθνής αντιπροσωπεία», λέει και προσθέτει: 

«Χρειαζόμαστε ένα μεσολαβητή, χρειαζόμαστε παρατηρητές. Και εμείς θα δεχόμασταν και τους Αμερικανούς. Κατά την γνώμη μας, τα πράγματα κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση».