Ένα βιβλίο “ταράζει τα νερά” στο Βατικανό, καθώς περιγράφει τον κρυφό βίο, που διάγουν οι μοναχοί και αγγίζει το θέμα της ομοφυλοφιλίας στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Το βιβλίο του δημοσιογράφου Καρμέλο Αμπάτε, αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ιταλία, με τίτλο "Σεξ και Βατικανό, το μυστικό ταξίδι στο βασίλειο των αγνών" και περιγράφει, με βάση ανώνυμες μαρτυρίες, τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις ανάμεσα σε ιερείς ή με λαϊκούς που είναι συχνές κατά τον συγγραφέα, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει διεισδύσει στους χώρους των γκέι με κρυφή κάμερα.

"Ιερείς όλων των εθνικοτήτων", δηλώνει ο Ιταλός εκδότης Πιέμε (Piemme), μοιράζονται τη ζωή τους στις αίθουσες της Via della Conciliazione (τη λεωφόρο που οδηγεί στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου), καθώς και στη νυχτερινή ζωή των κλαμπ της Ρώμης".

Το βιβλίο αναφέρεται επίσης σε ρομαντικές σχέσεις με γυναίκες, την ύπαρξη γιων και θυγατέρων των ιερέων, και μιλά μάλιστα για παράνομες αμβλώσεις.

Ο Καρμέλο Αμπάτε προτίθεται να καταγγείλει την κουλτούρα της μυστικότητας και της άρνησης της πραγματικότητας από την Εκκλησία, έναντι των σεξουαλικών επιθυμιών των ιερέων, παραθέτει όμως μόνο ανώνυμες μαρτυρίες.

Στο περιοδικό Panorama, ο ίδιος δημοσιογράφος είχε ήδη προσελκύσει την προσοχή τον περασμένο Ιούλιο με το ίδιο θέμα και είχε πουλήσει την ιστορία του με τον τίτλο "Οι τρελές νύχτες των ομοφυλόφιλων ιερέων".

Η επισκοπή της Ρώμης δήλωσε ότι είναι "αποφασισμένη να διώξει με αυστηρότητα κάθε συμπεριφορά ανάξια της ιερατικής ζωής", ενώ το Βατικανό αρνήθηκε να σχολιάσει την ύπαρξη του βιβλίου.

Σημειώνεται ότι το Βατικανό δεν αρνείται την ύπαρξη ομοφυλόφιλων ιερέων, ενώ ο Πάπας Βενέδικτος XVI τάχθηκε υπέρ μιας καλύτερης επιλογής πριν από την είσοδο στα εκπαιδευτήρια, ώστε οι νέοι άνδρες που καλούνται να ζήσουν σε ένα αρσενικό κόσμο να μην κρύβουν την σεξουαλικότητα τους.

Ο ειδικός για το Βατικανό, Μάρκο Τοσάτι υπογράμμισε τις "γενικεύσεις" των ισχυρισμών αυτού του τύπου, οι οποίοι παραλείπουν επίσης να αναφέρουν ότι οι ιερείς "μπορούν επίσης να έχουν ομοφυλοφιλικές τάσεις, και να είναι αγνοί και ευσεβείς".